Bestaat de yeti werkelijk? Nu het monster van Loch Ness nog

Haddock en yeti

Kapitein Haddock wordt in Kuifje in Tibet onder de voet gelopen door de verschrikkelijke sneeuwman.

De Britse geneticus Bryan Sykes, verbonden aan de universiteit van Oxford, gaat monsters analyseren,die zijn gevonden op plaatsen waar de Verschrikkelijke Sneeuwman (yeti) zou zijn geweest. Die heeft hij van zelfbenoemde ooggetuigen over de hele wereld toegestuurd gekregen. Twee daarvan komen uit de Himalaya en het erfgoed bleek identiek met dat van een in Noorwegen gevonden kaak van een voorouder van de huidige ijsbeer, die zo’n 40 tot 120 000 jaar geleden leefde.

De yeti, naar de overlevering, is een sterk behaard wezen dat op twee benen loopt en vooral met de Himalaya in verband gebracht wordt, maar ook in de Kaukasus en in Noord-Amerika zou zijn gesignaleerd. Er is nog nooit een greintje bewijs voor het bestaan van de Verschrikkelijke Sneeuwman geleverd.
Uit 27 van de 70 hem toegestuurde monsters, kon Sykes DNA isoleren. Hij vergeleek dat met wat er bekend is van de genomen van dieren. De twee monsters uit de Hymalaja – een van 40 jaar geleden in Kasjmir gevonden, het ander 10 jaar terug in Bhutan – zouden enige ophef kunnen doen ontstaan, omdat dat genetische materiaal niet terug te vinden is bij moderne berensoorten, maar bij die van een uitgestorven ijsberensoort. Sykes denkt dat nakomelingen zich in het hooggebbergte zouden kunnen hebben gehandhaafd. Nader onderzoek is nodig en nog steeds weten we niet of Kuifje ooit de echte Sneeuwman heeft gezien (Kuifje in Tibet) of gewoon hallucineerde.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.