Matig alcoholgebruik goed voor afweer (bij aapjes)

Ilhem Messaoudi

Onderzoekster Ilhem Messaoudi in haar lab (foto: OHSU)

Je moet je niet continu klem zuipen, maar een beetje alcohol schijnt goed te zijn voor je afweer. Matige drinkers zijn over het algemeen gezonder en hun vatenstelsel functioneert beter dan bij niet-drinkers. Dat was al jaren bekend, ook al zijn er genoeg onderzoeken die dergelijke uitkomsten weerleggen. Nu komt een onderzoeksgroep van de universiteit van Oregon met een verhaal dat matig alcoholgebruik goed is voor je afweersysteem. Had ik het dan toch bij het rechte eind?
De onderzoekers deden hun wijsheid op bij resusaapjes, die een afweersysteem hebben dat aardig op dat van de mens lijkt. Ze werden ingeënt tegen waterpokken. Vervolgens werden de aapjes in twee groepen verdeeld: de alcoholgroep van 12 aapjes (met 4% alcohol in hun drankjes) en de suikergroep. Beide groepen hadden vrijelijk de beschikking over water en voedsel.
De onderzoekers hielden van de alcoholgroep gedurende 14 maanden hun alcoholgebruik bij. Na zeven maanden werden de aapjes weer ingeënt. “Net als mensen hadden de aapjes een heel verschillend alcoholgebruik”, zegt hoofdonderzoekster Ilhem Messaoudi. “Sommige dieren werden stevige drinkers, andere gematigde.” De alcoholgroep werd vervolgens in hevige en matige drinkers opgesplitst. De scheiding lag bij 0,8 promille, de Amerikaanse grens voor rijvaardigheid. De matige drinkers hadden een gemiddeld alcoholpercentage in het blad van 0,2 tot 0,4 promille.
Voordat de apen alcohol gingen drinken reageerden ze overeenkomstig op de inenting. Daarna niet meer. De zware drinkers hadden een lagere reactie op de inenting dan een controlegroep die suikerwater dronk, maar de matige drinkers hadden een betere respons op de vaccinatie. Conclusie: matig alcoholgebruik verbetert het afweersysteem. “Het kan zijn”, zegt onderzoekbegeleidster Kathleen Grant, “dat de voordelen van matig alcoholgebruik die bekend zijn te maken hebben met de verbetering van de afweer.” Je klem zuipen werkt averechts. De volgende stap wordt natuurlijk te onderzoeken hoe alcohol in matige hoeveelheid ‘m dat flikt.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.