Bemanning Artic Sunrise krijgt amnestie

Arctic SunriseDe 30 bemanning-sleden en Greenpeace-medewerkers die waren gearresteerd omdat ze een Russisch booreiland zouden hebben aangevallen, krijgen amnestie van Rusland. Na twee maanden lijkt deze ‘klucht’ ten einde. De 30 gaan geen feestvieren, zo meldt Greenpeace, omdat de amnestie niet geldt voor de Noordpool. “Ik ben blij dat ik mijn vrijheid die mij onrechtmatig afgenomen is terugkrijg, maar niet dankbaar. Dit is het einde van de inleiding maar de strijd om de Noordpool veilig te stellen is nog maar net begonnen”, zegt de Nederlandse hoofdmachinist Mannes Ubels vanuit Sint-Petersburg. Volgens GreenPeace bevond de Arctic Sunrise zich in internationale wateren toen het werd geënterd door gewapende Russische commando’s. Het schip was daar om vreedzaam te protesteren tegen de boorplannen van Gazprom en andere oliemaatschappijen.
Ook Faiza Oulahsen, de andere Nederlandse opvarende, springt geen gat in de lucht. “Met de amnestie – die over een aantal uur definitief is – lijkt het erop dat de juridische procedures gestaakt zullen worden. We hebben vreedzaam geprotesteerd tegen riskante olieboringen in het Noordpoolgebied, en nu na 2 maanden cel krijg ik amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb. Voor mijn Russische collega’s kan dit serieuze implicaties voor hun toekomst hebben als zij amnestie accepteren.”
Door het accepteren van amnestie bekennen de Arctic 30 geen schuld, maar wordt het strafrechtelijk onderzoek naar hen wel gesloten. Het is onduidelijk wanneer ze Rusland mogen verlaten want op dit moment hebben ze niet de juiste stempels in hun paspoort. Het lot van de Arctic Sunrise, momenteel in beslag genomen in Moermansk, blijft onzeker ondanks het bevel van het Internationaal Zeerechttribunaal dat het moet worden vrijgegeven.
De oproep van GreenPeace steun aan de 30 te betuigen heeft geleid tot 860 protesten in 46 landen en in meer dan 150 steden over de hele wereld. Meer dan 2,6 miljoen mensen schreven een brief aan de Russische ambassadeurs in hun land. GreenPeace betoogt dat de strijd tegen oliewinning in het Noordpoolgebied met deze amnestie allerminst ten einde is.

Bron: GreenPeace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.