Een contactlens vergroot met een knipoog

contactles vergrootOnderzoekers van de technische hogeschool van Lausanne hebben een contactlens ontwikkeld, die accomodeert door te knippen met het oog. Het ding zal binnenkort in een breder opgezet experiment worden beproefd. De lens heeft een ‘zoomvermogen’ van 2,8.

Er wordt de laatste tijd van alles en nog wat bedacht voor contactlenzen dat niks met het zien te maken heeft, zoals het meten van bloedsuiker, maar deze verandering heeft dat wel degelijk. De lens zou vooral dienstig zijn voor mensen waarbij het zicht achteruit gaat door ouderdomsdegeneratie van de gele vlek (macula). De Zwitsers werkten bij het project samen met Belgische en Amerikaanse onderzoekers. Het project wordt, opmerkelijk genoeg, betaald door het Amerikaanse legerinstituut Darpa. In 2013 werd al een prototype gepresenteerd, waarbij de gebruiker nog niet kon vergroten.
De nieuwe versie is groter dan de normale contactlenzen. Die bedekt het oogwit en heeft een minireflector die bestaat uit minieme spiegels van aluminium rond het centrum van de lens. Via die spiegeltjes is het beeld tot een factor 2,8 te vergroten. De lenzen werken samen met een speciale bril. Om het beeld te vergroten knijpt de gebruiker met zijn oog om een polarisatiefilter te activeren dat er voor zorgt dat het licht op de spiegeltjes valt. Een knipoog met het andere oog heft de vergroting op. Omdat de lens zo groot en, relatief, zwaar is, komt er niet genoeg lucht bij het oog. Om dat probleem op te lossen hebben de onderzoekers kleine kanaaltjes in de lens aangebracht.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.