BHB onderdrukt deels reactie afweersysteem

Vasten

Vasten heeft effect op afweersysteem

Fysieke arbeid of vasten hebben invloed op je afweersysteem. Sommige ontstekingsreacties worden onderdrukt en dat zou bescherming bieden tegen Alzheimer, suikerziekte of autoimmuunziektes. Vishwa Deep Dixit en medewerkers van de universiteit van Yale (VS) ontdekten door proeven met immuuncellen en muizen dat één bepaalde verbinding, het zuur ß-hydroxyboterzuur (BHB), daarvoor verantwoordelijk was.

Dat vasten en fysieke arbeid (of sport) dat effect had was bekend. Dixit wilde weten hoe dat in elkaar stak. Bij vasten gaat het lichaam op een ander systeem over om energie op te wekken, waaruit ketonen ontstaan en ook BHB (wat zelf geen keton is). Bij suikertekort door fysieke arbeid of sport gebeurt in feite hetzelfde. De onderzoekers bestookten menselijke afweercellen met allerlei soorten ketonen, maar alleen BHB gaf de juiste afweerremmende reacties te zien.
BHB schijnt dat niet in het wilde weg te doen, maar dempt alleen bepaalde ongewenste afweerreacties, terwijl de rest ongemoeid wordt gelaten.  Vervolgens injecteerden de onderzoekers BHB bij muizen die opgezadeld waren met een autoimmuunziekte. BHB verminderde de symptonen bij die muizen. Misschien, filosofeert Dixit, komt de tijd dat we van de goede dingen van vasten (of sport) kunnen profiteren, zonder te hoeven vasten (of sporten). Het ideaal van de luierik, denk ik dan.

De groep is nu bezig het systeem in deteail te bestuderen om te zien hoe BHB iets zou kunnen betekenen in het bestrijden van suikerziekte type 1, hartaandoeningen en multiple sclerose.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.