Bacteriën maken chocola ‘gezond’

ChocolaAl jaren wordt beweerd dat het eten van chocola (puur) gezond zou zijn. De Amerikaanse onderzoeker John Finley van de staatsuniversiteit van Lousiana (VS) vertelt op het lentecongres van de Amerikaanse vereniging van scheikundigen ACS dat dat alleen zo is als de chocolade-eters de juiste beestjes in hun darmen hebben. Ontbreken die door ongezonde voeding, dan verlaten de heilzame antioxidanten en ontstekingsremmers, die kennelijk in chocola ‘huizen’, de snoeper ongebruikt. Chocola is gezond als je zelf gezond bent.
Chocola zou gezond zijn voor hart en bloedvaten. Het snoepgoed zou zelfs het geheugen verbeteren. Dat heeft te maken met in chocola aanwezige polyfenolen als catechine en epicatechine. Deze verbindingen doen dienst al antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen tegen beschadiging door agressieve verbindingen (radicalen). Finley en zijn medewerkers hebben proberen te achterhalen hoe die polyfenolen op de juiste plekken in het lichaam terecht komen en welke rol de darmflora daarbij speelt.
Om daar achter te komen bouwden ze in het lab de spijsvertering van mensen na met wat typische darmbacteriën. De laatste stap in dit nagebouwde spijsverteringskanaal was een zuurstofloze vergisting van de chocola in een badje van ander voer, dat met darmbacteriën was verrijkt. Vervolgens maten ze elke zes uur het gehalte aan afbraakproducten van de polyfenolen en de zuurgraad.
Daaruit bleek dat de samenstelling van de darmflora een belangrijke rol speelt bij het verteren van cacao-bestanddelen. Alleen bepaalde bacteriën waren in staat lange polyfenolen ‘op te knippen’ in kleinere stukjes met als resultaat het ontstaan van die heilzame verbindingen. “Onder meer Bifido– en melkzuurbacteriën breken die verbindingen af tot stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben”, zegt de onderzoeker. Die kleinere moleculen kunnen de darmwand passeren en in het bloed en via het bloed op plaatsen aan de gang gaan waar dat nodig is. Soorten als Clostridium-bacteriën en E. coli’s houden niet van chocola of doen er in ieder geval chemisch niks mee. Die micro-organismen worden ook (mede)verantwoordelijk gehouden voor ontstekingen en spijsverteringsstoringen.
Het is volgens Finley een goede zaak die ‘goede bacteriën’ te pamperen door het nuttigen van vezelrijke voeding en probiotica. Eigenlijk komt het er op neer dat chocola gezond is als je zelf ook gezond bent.

Bron: bdw 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.