De gletsjer Okjökull in IJsland nu officieel doodverklaard

Okjökull is niet meer

Er rest van de gletsjer alleen nog wat sneeuw (afb: der Spiegel)

De aardopwarming heeft al vele ‘slachtoffers’ onder gletsjers gemaakt. In IJsland is nu de gletsjer Okjökull ‘overleden’. De IJslanders treuren om zijnhaar verscheiden.Eigenlijk was Okjökull al ‘dood’. Hijzij bewoog zich niet meer. Er ligt nog wat ijs op de plek waar eens een grote gletsjer was, maar die laag is zo dun en licht dat die daar alleen nog maar ligt te liggen en daarmee gletsjer af is. In 1901 besloeg de Okjökull nog een oppervlak van 38 km2. AL in de jaren 70 was dat oppervlak aanzienlijk geslonken tot zo’n 3 km2 zo blijkt uit satellietbeelden van de NASA.
In 2014 gaf een IJslandse glacioloog al een overlijdensverklaring af. Doodsoorzaak: aardopwarming/klimaatverandering. Datzelfde lot is inmiddels al tientallen kleinere gletsjers op IJsland beschoren geweest, maar de dood van de Okjökull trof de IJslanders diep in het hart, aangezien het de eerste grote en bekende ijsstroom is die de pijp aan Maarten heeft gegeven.
Momenteel is zo’n 10% van IJsland met gletsjers bedekt. Met het wegssmelten van die gletsjers verdwijnt ook de watervoorraad, waarschuwt de NASA. Door het verdwijnen van de landijsmassa kan IJsland ook opveren. Per jaar smelt er zo’n 335 miljard ton gletsjerijs, drie zo veel als in de rest van het gletsjerijs in Europa.

Gedenksteen

Met het verdwijnen van het ijs verdwijnt ook de naam (Jökull is gletsjer in het IJslands). Okjökull heet dan alleen nog Ok. Wetenschappers hebben ter plaatse een gedenksteen aangebracht. ‘Brief aan de toekosmt’, staat daarop in het IJslands. “Ok is de eerste bekende gletsjer op IJsland die zijn status als gletsjer kwijt is. De komende 200 jaar zullen er meer volgen. Deze gedenksteen moet ervan getuigen dat we weten wat er gebeurt en wat er gedaan moet worden. Alleen U zal weten of we het ook gefaan hebben.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.