Britse EPD in prullenbak: kosten 12 mrd euro

Computer NHS Het sneven van de Britse versie van de EPD gaat de belastingbetaler in Groot-Brittannië zo’n 10 miljard pond kosten, een slordige 12 miljard euro. Dat meldt de Britse krant de Guardian. Waarschijnlijk komen daar nog wel een paar honderd miljoen pond bij, stelt de krant op basis van een rapport van de ‘rekenkamer’ van het Britse parlement (de PAC). Het systeem van de nationale gezondheidsdienst NHS zou het grootste ter wereld zijn geworden.

Het grote systeem is er niet gekomen. Er komen wel regionale systemen, maar ook daar loopt het niet bepaald soepel mee. Toen besloten werd het it-plan in de prullenbak te gooien, werd gerekend op een schadepost van 6,8 miljard pond ( 8,2 miljard euro). Volgens het Britse conservatieve Lagerhuislid Richard Bacon zou dit het grootste financiële fiasco in de geschiedenis van de publieke sector zijn.Het rapport vermeldt dat een nieuw computersysteem van NHS, Lorenzo gedoopt, de informatie zou moeten opslaan van 200 gegevensbestanden van zorgcentra in Oost-Engeland en de Midlands. Dat zou 3,1 miljard pond (3,7 miljard euro) gaan kosten. Uiteindelijk werd dat 2,1 miljard pond voor slechts 22 gegevensbestanden. Volgens parlementariër Bacon is het bij het nationale systeem al fout gegaan toen de contracten in 2002 werden getekend. “In die 9,8 miljard zitten niet de toekomstige kosten voor Lorenzo of de kosten die voortkomen uit de beëindiging van het contract met Fujitsu voor een systeem van patiëntendossiers in Zuid-Engeland.”

Het verhaal begon in 2002. Het wordt gekenmerkt door schuivende specificaties, technische uitdagingen en disputen met toeleveranciers, waardoor ernstige vertraging werd opgelopen. Wat dat betreft vertoont het grote overeenkomsten met andere megalomane it-projecten zoals het ‘eigen’ EPD en het communicatiesysteem bij de Nederlandse Politie C2000.
In september 2011 werd de stekker uit het project getrokken, maar er zou zo veel mogelijk gebruik gemaakt worden van de vruchten van het project in een andere opzet. Een deel van het probleem is dat de contracten met de hoofdaannemer van het project, het it-bedrijf CSC, niet zo maar konden worden ontbonden, maar in die tien jaar heeft CSC nog steeds niet de programmatuur geleverd en heeft nog geen zorgregio een werkende Lorenzo voor patiëntendossiers.  Nogal uitzonderlijk, volgens het PAC-rapport. Volgens de ‘beklaagde’ is dat niet waar en zouden drie ziekenhuizen al succesvol met Lorenzo werken en zouden nog eens zes zorgcentra volgen. De conservatieve regering verkeert in de de luxe met de beschuldigende vinger naar initiator Labour te kunnen wijzen. Zij heeft nog eens 1 miljard pond uitgetrokken om de NHS vanaf 2018 het papierloze tijdperk te laten betreden.
Bron: Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.