Resistentie antibiotica kost VS 23 000 doden per jaar

CRE-bacterie: omniresistent

De relatief zeldzame CRE-bacterie is resistent tegen alle antibiotica op de markt (foto CDC)

Elk jaar worden tenminste 2 miljoen Amerikanen ziek door toedoen van antibioticaresistente bacteriën, waarvan er meer dan 23 000 overlijden. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. De schatting komt lager uit dan eerdere taxaties, deels te verklaren doordat de CDC die gevallen schrapte waarbij besmetting met resistente bacteriën niet de directe doodsoorzaak was. In 2007 hield de CDC het nog op 100 000 doden per jaar. Toch lijkt het er op dat de VS, waar zeker in het verleden antibiotica voor het minste of geringste werd voorgeschreven, in de nabije toekomst een groot probleem hebben bij de bestrijding van zelfs de simpelste infectie. Volgens Steven Solomon van het CDC is het nieuwe cijfer de ondergrens. Een deel van het resistentieprobleem is ‘geïmporteerd’ uit de vleesproductie. Er zijn schattingen dat 70% van alle antibiotica in de VS naar de landbouw gaat om ziektes bij de veestapel voor te zijn. Volgens het rapport is veel van dat antibioticagebruik overbodig, terwijl daardoor wel iedereen een groter gezondheidsrisico loopt. Ook zou de helft van het gebruik bij mensen onnodig zijn. In Europa, waar in het algemeen veel minder snel antibiotica wordt voorgeschreven, speelt die resistentie minder, al hebben ook hier de vleesproducenten er een handje van antibiotica door het veevoer te mengen.
Het rapport vermeldt besmetting door 17 resistente bacteriën en een resistente schimmel. Gevreesd is de CRE-bacterie, die ongevoelig is geworden voor vrijwel alle antibiotica die er op de markt zijn. Het is, met 600 doden op zijn ‘geweten’, nog tamelijk zeldzaam, maar de onderzoekers troffen de bacterie al in 44 Amerikaanse staten aan.
Besmetting met de veel bekendere MRSA-bacterie lijkt op zijn retour.
Besmetting met deze ziekenhuisbacterie daalde in de VS tussen 2005 en 2011 met meer dan de helft. Dat wordt toegeschreven aan de maatregelen die de ziekenhuizen hebben genomen. Uit een andere Amerikaanse  studie blijkt dat mensen die in de buurt van boerderijen wonen of bij meststortplaatsen een 38% grotere kans hebben te worden besmet door MRSA dan gemiddeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.