‘Hollandse moed’ goed voor de uitspraak van tweede taal

DrankmisbruikSinds de oorlogen die de Hollanders met de Engelsen hebben uitgevochten in de 17de eeuw is in het Engels alles wat slecht is ‘Dutch’. Dutch courage is de moed van de dronkenlap. Die schijnt nog wel ergens goed voor te zijn, hebben onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Liverpool (nooit geweten dat ze daar een universiteit hadden) uitgezocht. Na een halve liter bier loopt de uitspraak van de tweede taal die iemand paraat heeft beter dan in volledig nuchtere staat. Het is natuurlijk bekend dat alcohol het zelfvertrouwen vergroot, vandaar die ‘Hollandse moed’.

De onderzoekers, onder meer ook uit Maastricht, testten de prestaties van 50 Duitsers die Nederlands leerden. Die kregen een lage dosis alcohol (ongeveer 0,5 l 5% bier) en moesten zelf beoordelen of het spreken van het Nederlands hen daarna beter af ging. Ook de onderzoekers waardeerden de prestatie in ‘dronken’ toestand. Sommige proefpersonen kregen wel een drankje, maar zonder alcohol.

Uitspraak

De praatjes met de proefpersonen werden opgenomen. Twee Nederlandssprekenden beoordeelden de resultaten, zonder dat ze wisten wie er wel en wie niet alcohol had gedronken en, zoals gezegd, beoordeelden ook de deelnemers hun eigen prestaties.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.