Biomassa insecten in Duitsland in 27 jaar met 75% ingezakt

Insecten eten

In grote delen van de wereld staan insecten gewoon op het menu

Het gaat niet alleen over bijen en vlinders, maar (vliegende) insecten hebben het over de hele linie zwaar te verduren. Onderzoekers van de Nederlandse Radbouduniversiteit hebben becijferd dat de biomassa aan insecten de laatste 27 jaar met 75% is gedaald.

Het probleem is niet nieuw. Al jaren noteren biologen dat niet alleen de soortenrijkdom van maar ook de aantallen insecten achteruitdenderen. Het aantal vlinders in Europa is tussen 1990 en 2011 met de helft teruggelopen. Bij motten is iets soortgelijks aan de hand. De troebels bij bijen en hommels zijn bekend: achteruitgang van landschappelijke diversiteit en, hoogswaarschijnlijk, door het gebruik van landbouwgif, zoals de neonicotinoïdes.
Onderzoekers rond Caspar Hallmann maten tussen 1989 en 2016 de biomassa van vliegende insecten in 63 natuurgebieden in Duitsland. Daarbij werden de insecten in de val gelokt en gewogen. Daarnaast verzamelden de onderzoekers gegevens over het weer, landgebruik in de omgeving en plantenrijkdom.

Dramatisch

“We constateren een dramatische achteruitgang van de biomassa van vliegende insecten met 76% in 27 jaar”, zegt Hallmann. Hoog zomer was die teruggang zelfs 82%. Het gaat niet alleen om bijen en motten, maar om alle vliegende insecten, stellen de onderzoekers. De achteruitgang was des te alarmerender omdat de metingen plaatsvonden in gebieden waar het ecosysteem nog redelijk intact is. Dat zou betekenen dat het elders in Duitsland nog veel erger is.

Het is onduidelijk hoe dat komt. Het kan iets te maken hebben met veranderingen in het landgebruik en/of de veranderingen in weer en klimaat, vermoeden de onderzoekers. Hoe het ook zij, de gevolgen zijn ernstig. Hoewel ze het niet onderzocht hebben, denken de onderzoekers dat bestrijdingsmiddelen een grote rol hebben in dat proces. De onderzochte natuurgebieden waren relatief klein. Vandaar dat de staat van het omgevende land grote invloed heeft/zal hebben.
Het wordt tijd op zoek te gaan naar de oorzaken, maar dat zal, zoals bij de speurtocht naar de oorzaak van de massale bijensterfte is gebleken, allesbehalve gemakkelijk zijn.

Bron: bdw</em>

Eén gedachte over “Biomassa insecten in Duitsland in 27 jaar met 75% ingezakt

  1. Pingback: Glyfosaat mag nog vijf jaar door in EU - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.