Vitamine D voorkomt suikerziekte en aderverkalking (bij muizen)

Monocyt

Een monocyt

Vitamine D heeft een relatie met suikerziekte type 2 (‘ouderdomssuiker’) en hartaandoeningen. Beide zijn het gevolg van een chronische ontstekingen. Muizen die het vermogen missen vitamine D te verwerken in afweercellen bleken suiker niet af te breken en er ontstonden klonteringen aan de bloedvatwanden, zo bleek uit onderzoek van, onder meer, Carlos Bernal-Mizrachi van de universiteit van Washington. Zonder vitamine D in de cellen ontwikkelden de muizen suikerziekte en aderverkalking.

“De uitkomst van het onderzoek verklaart mogelijk waarom mensen met een tekort aan vitamine D een grotere kans hebben op suikerziekte”, zegt Carlos Bernal-Mizrach. “In ons onderzoek leidde de inactivering van de vitamine D-receptor in afweercellen tot suikerziekte en aderverkalking. Te verwachten is dat het verhogen van de vitamine D-spiegel een tegenovergestelde effect heeft.” Afweercellen zonder de benodigde vitamine D-receptor gingen vet vervoeren. Dat zou het verband zijn tussen suikerziekte en aderverkalking. Al jaren wordt onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D bij ontstekingen en ontstekingsziektes zoals type 2 suikerziekte en aderverkalking.
Bepaalde afweercellen van de proefdieren, de monocyten en macrofagen, hadden, door genetische manipulatie, geen receptor voor de vitamine. Monocyten zijn witte bloedlichaampjes die in het beenmerg worden aangemaakt en die zich later ontwikkelen tot macrofagen, de opruimers van het afweersysteem. “Het uitschakelen van de receptor, bevordert het ontstaan van ontstekingen in de lever en in de bloedvatwanden. Het verhoogt ook de neiging van monocyten in het bloed om zich aan de bloedvatwanden te hechten, waar ze cholesterol en ontstekingsstoffen achterlaten die tot suikerziekte en hartaandoeningen leiden”, zegt Bernal-Mizrach. Voldoende aanwezigheid van vitamine D zouden die gedragingen van afweercellen tegengaan. Dat zonder vitamine D de monocyten vet afgeven aan de bloedvatwanden, zou nog niet eerder zijn waargenomen.
Als de genetische gemanipuleerde muizen een beenmergtransplantatie kregen van gezonde muizen met afweercellen met een receptor, werden ze weer gevoelig voor insuline, terwijl de aderverkalking werd onderdrukt en het aantal vetdragende macrofagen verminderde. Bernal-Mizrachi en medeonderzoekers onderzoeken nu bij proefpersonen met suikerziekte type 2 of behandeling met vitamine D effect heeft. Bij dat onderzoek worden monocyten voor en na de vitamine D-behandeling geïsoleerd om te zien of de vitamine iets aan de cellen heeft veranderd.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.