Tempo ontbossing Amazonegebied verdubbeld

Amazone-gebiedHet lijkt er op of de Brazilianen misbruik maken van de coronacrisis want de vernietiging van het Braziliaanse Amazonegebied is verergerd. Op basis van satellietbeelden stelde het Braziliaanse ruimtevaartbureau Inpe voorlopig vast dat de eerste vier maanden van dit jaar 1200 km2 bos in het regenwoud is verdwenen. Dat is 55% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
“Illegale houtkappers werken niet vanuit huis”, zei de Braziliaanse Greenpeacewoordverder Rômulo Batista woensdag tegenover het Duitse persbureau DPA. Het schijnt toch allemaal te maken te hebben met de coronacrisis maar ook veel met de Trumpkloon die in Brazilië aan het bewind is: Jair Bolsonaro. Die heeft bij zijn ambtsaanvaarding in januari 2019 de toezichthouder Ibama al doelbewust verzwakt. Personeelomvang en controles werden ingekrompen en de coronacrisis deed daar bovenop nog eens een extra duit in het zakje. De Braziliaanse president ziet het Amazonegebied vooral als een economisch wingebied, onder andere ook ten behoeve van mijnbouw.

Landroofwet

In december pakte het staatshoofd uit met de voorlopige maatregel MP-910, ook bekend als landroofwet. Het Braziliaanse parlement zal dat voorstel binnenkort behandelen. De wet zal de illegale houtkap en het onrechtmatige bezit van openbaar domein van voor 2018, in totaal 570 000 vierkante km2 of meer dan de helft van de oppervlakte van Spanje, alsnog legaliseren. De ontbossing van de Amazone is vorig jaar al extreem toegenomen door enorme branden. Dat deed een storm van internationale kritiek losbarsten.

Bron: de Morgen

1 gedachte op “Tempo ontbossing Amazonegebied verdubbeld

  1. Pingback: Meer hout gekapt in Afrika dan in Zuid-Amerika - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.