Onderzoekers koppelen atoomdunne magneten en licht

Magneet/lichtkoppeling

Atoomdunne magneetjes vertonen een sterke wisselwerking met licht (afb: CCNY)

Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van New York hebben een nieuw magnetische quasideeltje (exiton-pariton oftewel een ongepaard exiton) gevormd door stapeling van ultradunne (’tweedimensionale’) magneetjes (Van der Waalsmagneetjes) te koppelen aan licht. Die ontwikkeling zou de basis kunnen leggen voor materialen die reageren op licht, stellen de onderzoekers (maar die waren er toch al lang?; as).
“Onze aanpak met magnetische materialen belooft veel voor efficiënte magneet/lichteffecten”, zegt Vinod Menon. Hij denkt dan aan toepassingen in lasers of voor gegevensopslag. Volgens medeonderzoeker Florian Dirnberger zou dit onderzoek een nieuw onderzoekgebied openleggen van sterke wisselwerking tussen magnetisch kristallen en licht. “De laatste jaren zijn er atoomdikke magneten ontwikkeld die uitzonderlijk geschikt zijn om met onze aanpak bestudeerd te worden.”
De onderzoekers zijn van plan om meer aan de weet te komen over de rol van het kwantumelektrodynamisch vacuüm dat ontstaat als kwantummaterialen in een optische ‘kooi’ worden geplaatst. Zo denken ze aan het stabiliseren van nieuwe kwantumfases van materiaal die geen tegenhangers hebben in het thermodynamisch evenwicht. Ik (=as) moet je bekennen dat ik geen flauw idee heb waarover de mannen te hebben, maar ik lepel het maar door om beter geëquipeerden dan ik dit nieuws niet te onthouden. Het onderzoek zou overigens mede gefinancierd te zijn door het Amerikaanse leger.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.