Koeienslijm zou helpen tegen hiv en herpes

Koeienslijmgel

Mucines vangen virusdeeltjes en maken ze onschadelijk (afb: KTH)

Een gel gebaseerd op koeienslijm zou mensen beschermen tegen besmetting met het hi-virus en met herpesvirussen. In labtesten bleek de gel in 70% effectief tegen hiv en 80% tegen herpes. Hongji Yan van het KTH in Zweden hoopt dat de gel snel op de markt kan worden gebracht.
Dagelijks zouden er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in de wereld meer dan eenmiljoen seksueel overdraagbare besmettingen voorkomen, waarvan de meeste besmetten geen symptomen krijgen. Al lijkt niemand er zich in deze contreien daar druk over te maken, maar AIDS is wereldwijd nog steeds een groot probleem, Volgens AIDS-organisatie UNAIDS zouden vrouwen twee keer vaker de immuunziekte oplopen als mannen.

Mucines

Mucines zijn eiwitten die ook in slijm van mensen voorkomen. De onderzoekers haalden die eiwitten uit het koeienslijm om er een hydrogel mee te bereiden. Volgens Yan is vooral de natuurlijke complexiteit van de mucines verantwoordelijk voor hun beschermende werking. Ook zou het uitgesloten zijn dat de virussen een methode ontwikkelen waardoor ze resistent worden tegen de mucines.

In ons lichaam binden mucines zich aan virusdeeltjes die vervolgens onschadelijk worden gemaakt. Volgens de biomateriaalonderzoeker heeft de mucine-gel dezelfde functie. De eiwitten in de gel helpen ook de activiteit van de afweercellen af te remmen. Geactiveerde afweercellen zouden de vermeerdering van het hi-virus bevorderen. Aan het onderzoek hebben naast de KTH, de TU M√ľnchen en het Karolinska-instituut meegewerkt.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.