Bewustzijn zou ‘energieveld’ van de hersens zijn

Moleculair geneticus Johnjoe McFadden

Moleculair -geneticus Johnjoe McFadden (afb: univ. van Surrey)

De elektromagnetische energie in je hersens maakt bewustzijn mogelijk en stelt ons in staat te denken. Die stelling is nog allerminst bewezen, maar dat is een theorie waar de Britse hoogleraar moleculaire genetica Johnjoe McFadden van de universiteit van Surrey mee op de proppen komt. Zouden we nu kunstmatig-intelligente-systemen ook een bewustzijn geven? Mwah. Voorlopig is het nog maar een theorie en er zijn al verschillende ideeën bedacht waardoor bewustzijn zou kunnen ontstaan.
Ooit werd bewustzijn gekoppeld aan onze ongrijpbare ziel. Dat idee is nu niet populair meer, maar waardoor ontstaat bewustzijn dan wel? Nu leeft er meer het idee dat zoiets als bewustzijn in een systeem ‘spontaan’ ontstaat als je maar een groot aantal, levende, elementen zoals hersencellen met elkaar in verbinding brengt. Daar hebben we er miljarden van, maar dan kun je natuurlijk afvragen waarom er dan geen bewustzijn zit in, zeg, een lever, die ook uit een groot aantal cellen bestaat die onderling contact hebben. Bij dit idee komt bewustzijn uit het systeem zelf voort. McFadden stelt in feite een wetenschappelijke vorm van dualisme voor (zoals de lichaam/ziel-gedachte), die gebaseerd is op het verschil tussen materie en energie in plaats van materie en ziel.

Zijn theorie is gebaseerd op de waarneming dat als hersencellen ‘vuren’ ze dan niet alleen een elektrisch signaal afgeven aan verbonden buurcellen, maar dat ze ook een elektromagnetische puls verzenden naar het aanpalende hersenweefsel. Daar wordt meestal aan voorbijgegaan, maar die puls zou dezelfde informatie bevatten als die vuurstoten, maar dan eerder als een immateriële energiegolf dan als een stroom van atomen en elektronen tussen de hersencellen.

Waargenomen

Dat elektromagnetische veld is bekend en is ook waargenomen in elektro- (EEG’s) en magnetoencefalogrammen (MEG’s), maar werd als niet ter zake doende beschouwd voor de hersenfunctie. McFadden stelt nu voor dat het informatierijke elektromagnetische veld van de hersens in feite de zetel is van het bewustzijn, de drijvende kracht achter de ‘vrije wil’. Dat zou ook verklaren waarom rekentuigen ondanks hun enorme complexiteit en razendsnelle werking nooit een flintertje bewustzijn hebben getoond. Dat zou dan met de juiste techniek wel degelijk mogelijk zijn (denkt de hooggeleerde).

“Hoe hersens bewust worden en kunnen denken is een mysterie waarmee wijsgeren, godsgeleerden, mystici en gewone mensen al duizenden jaren worstelen”, zegt McFadden. “Ik geloof dat mysterie nu te hebben opgelost en dat bewustzijn de ervaring van zenuwcellen is onder invloed van een zelfopgewekt elektromagnetisch veld die leidt tot wat wij ‘vrije wil’ noemen.” Dat zou dan betekenen dat als je dat veld op de een of andere manier kan wegpoetsen dat bewustzijn ook verdwijnt. Dat lijkt me een proefje dat te doen moet zijn door wat meer getalenteerde onderzoekers dan ik ooit ben geweest…

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.