Universiteit van Madrid: lijken te huur

ComplutenselogoVolgens het Spaanse dagblad  El Mundo zouden in de kelders van de medische faculteit van de Complutenseuniversiteit in Madrid 250 lijken zijn opgeslagen zonder enige controle of vorm van hygiëne. De lijken of delen er van zouden aan bedrijven en particulieren zijn verhuurd.
De lijken schijnen er al jaren te liggen. Dat is al weinig fris, in diverse opzichten, maar nu meldt het Spaanse dagblad dat medewerkers van de afdeling anatomie lijken of delen er van verhuren aan artsen en bedrijven. Een cursus met vier tot zes lijken zou 3000 euro hebben gekost. Overigens zou het niet ongewoon zijn in Spanje dat universiteiten zich daarvoor lenen. Hier zou het echter gaan ongeregelde cursussen en zou er geld zijn betaald. Daar zou niet alleen het instituut aan hebben verdiend maar ook medewerkers. De Spaanse krant heeft een video op zijn stek geplaatst die een beeld geeft van de manier waarop de lijken werden bewaard.
De universiteit zou inmiddels, bijna letterlijk, schoon schip te hebben gemaakt. De lijken zullen worden verbrand. De directeur van het anatomische instituut Ramón Mérida weet de chaos aan de bezuinigingen. Wie er verantwoordelijk is voor de kwalijke praktijken is vooralsnog duister. Het hoofd van het ‘mortuarium’ is in december met de vut gegaan en sedertdien is er geen opvolger benoemd. Zo krijgt ‘je lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen’ wel een heel wrange bijsmaak. Overigens schijnt in het anatomische instituut van de universiteit van Keulen zich in 2012 een  soortgelijk incident te hebben afgespeeld. 

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.