CIA frustreert inentingscampagne Pakistan

Poliocampagne Pakistan

De CIA belooft geen inentingscampagnes meer te gebruiken/misbruiken voor zijn inlichtingenwerk

Het was al langer bekend dat de Amerikaanse buitenlandse veiligheidsdienst CIA nergens mee zit, maar de verdorvenheid van die officiële organisatie van het land dat zich de beste democratie ter wereld noemt blijkt nauwelijks grenzen te kennen. De dienst belooft nooit meer internationale inentingsprogramma’s te misbruiken voor zijn inlichtingenwerk. De CIA had een nepprogramma opgezet (tegen hepatitis) om het DNA van ‘opperterrorist’ Osama bin Laden te achterhalen via zijn kinderen, om zo de ‘zoekkring’ te verkleinen. De list (?) mislukte en de collaborerende Pakistaanse arts werd vervolgd. Een door het westen geëntameerde campagne tegen polio werd een ramp, mede doordat inentingsploegen door handlangers van Bin Laden werden vermoord.

De belofte is af te leiden uit een reactie van het Witte Huis op een brief van twaalf opleidingsinstituten voor geneeskunde in de VS. De brief werd in januari 2013 verstuurd, dus dik een jaar geleden. Daarin werd gesteld dat gezondheidsprogramma’s niet gebruikt zouden mogen worden voor geheime operaties. Door de mislukte CIA-actie bleef kinderverlamming in Pakistan doorwoekeren. Pakistan werd zelfs exporteur van de ziekte, die in de rest van de wereld nagenoeg was onderdrukt. Nog steeds blijkt de poliocampagne in Pakistan een  heet hangijzer.

Dank zij de verdorvenheid van een dienst van de Amerikaanse overheid, zo betoogt het webblad Wired, heeft de bestrijding van kinderziektes in de wereld een heftige knauw gehad. De idioten worden bedankt. Overigens geef ik weinig voor de belofte van een notoir onbetrouwbaar instituut.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.