Werkt nicotine veroudering hersens tegen?

Helpt nicotine tegen veroudering hersens?

Ursula Winzer-Serhan

Nicotine schijnt te helpen tegen de veroudering van de hersens van muizen, zo vonden onderzoekers in de VS. Gaan we nu allemaal aan de e-sigaret met nicotinevulling? Ga in ieder geval niet roken, stellen de onderzoekers. Het verhaal is nog niet klaar. Het werd, vreemd genoeg, al in november vorig jaar gepubliceerd. Het is (mij) onduidelijk waarom de Texas A&M-universiteit nu pas met die informatie komt. Elders zijn al vermoedens gewekt dat nicotine tegen Alzheimer zou kunnen werken.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Ursula Winzer-Serhan en haar medeonderzoekers. De beschermende werking van nicotine (officiële scheikundige naam: (S)-3-(1-methyl-2-pyrrolidinyl)pyridine) zou te maken hebben met de eetlustonderdrukkende werking van de stof.
De muizen kregen de nicotine toegediend via het drinkwater verdeeld in een groep met een lage, gemiddelde en een hoge dosis. Die doses zouden overeenkomen met de nicotinegehaltes die rokers binnenkrijgen (laag = gelegenheidsroker, middel = weinigroker en hoog = gematigde roker). Daarnaast was er een controlegroep die geen nicotine in het drinkwater kreeg.

Bij de muisjes die de lage en middendosis kregen kon geen nicotine in het bloed worden gevonden en hun eetlust veranderde ook niet, evenmin als hun gewicht en het aantal nicotinereceptoren in de hersens. De hogedosisgroep at wel minder, verloor gewicht en had meer nicotinereceptoren in de hersens. Bij zulke doses raakte de stof dus uiteindelijk wel in de hersens, waar die effect zou kunnen sorteren. De muisjes in die groep vertoonden geen hinderlijke bijwerkingen in de vorm van gedragsveranderingen. De onderzoekers waren bang dat, bijvoorbeeld, angstig gedrag het gevolg zou kunnen zijn van die hogere dosis.
“Sommige mensen zeggen dat nicotine angsten wegneemt en dat mensen daarom roken, maar anderen stellen dat door nicotine de angsten toenemen”, zegt Winzer-Serhan. “Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als een middel chronisch wordt gebruikt. We zagen gelukkig geen angstig gedrag. Er waren slechts twee uitzonderingen en als er effect is dan maakt nicotine minder angstig.”
Dit is een voorlopige conclusie, want de vraag is natuurlijk of lager gewicht ook betekent dat de hersens minder snel aftakelen. Verder willen de onderzoekers weten of onderdrukking van de eetlust daarbij het belangrijkste aspect is of dat er nog meer zaken meespelen. Dat moet nog worden uitgezocht.

Geen aanmoediging

Omdat er zoveel onbekende factoren zijn moesten Winzer-Serhan en de haren voorzichtig te werk gaan. “Ik wil mensen niet aanmoedigen te gaan roken. Zelfs als dit geen voorlopige resultaten zouden zijn geweest dan zouden de negatieve effecten van roken de goede van nicotine verre in de schaduw gesteld. Natuurlijk is roken één manier om nicotine binnen te krijgen. Ons onderzoek laat zien dat we nicotine niet volledig moeten afschrijven.”
“De resultaten zijn opmerkelijk, maar er moet nog wel veel onderzoek gedaan worden. Voorlopig hebben we, bijvoorbeeld, nog niet aangetoond dat deze verslavende verbinding veilig is, dat is het zeker niet voor kinderen, of dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.” Ga dus ook niet experimenteren met nictotinehoudende producten, waarschuwen de onderzoekers.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.