De wolk in de wolken?

Datacentra in de ruimte

Datacentra in de ruimte (afb: Microsoft)

Datacentra waar veel van onze digitale rotzooi ligt opgeslagen kosten een hoop energie niet in de laatste plaats om die servers koel te houden. Microsoft heeft al eens een datacentrum in zee laten afzinken en denkt nu er eentje de ruimte in te sturen. Ook de Sahara is niet veilig.
Nederland wordt volgezet met datacentra waar een groot deel van onze karige ‘groene’ energie heen gaat. We slaan met zijn allen steeds meer digitale gegevens op, niet op onze computer (wat logisch zou zijn) maar in de ‘wolk’, de datacentra dus.
Microsoft heeft nu een plan ontvouwen, Azure Space, om die datacentra in de ruimte te plaatsen. Die vliegende datacentra zijn in de eerste plaats bedoeld voor ruimtevaartbedrijven. al of niet commercieel. Dat betekent overigens wel dat allerlei andere sectoren die gebruik maken van de ruimte (satellieten) daar terecht kunnen, tot aan de landbouw aan toe (is het idee).
Microsoft heeft overigens ook plannen internet en de gegevensopslag dichter bij de mensen te brengen, zoals in de Sahara. Dat zou dienstig zijn voor humanitaire maar evenzeer voor militaire operaties. Trump zal dat wel bevallen (al is het lang niet zeker dat hij dan nog baas van Amerika zal zijn).  Het gaat dan om zelfstandig opererende modules die aangepast zijn aan de bijzondere omstandigheden ter plekke,  die eventueel verplaatsbaar zijn en via satellieten met de rest van de wereld (= het wereldwijde web) verbonden zijn.

Het leger

Dergelijk verplaatsbare systemen worden al door het Amerikaanse leger gebruikt. Microsoft zegt met dergelijke installaties het web dichter bij de mensen te willen brengen, maar wacht U als U de vos passie hoort preken…

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.