Sellafield lijkt atoomrampgebied

Sellafield

Miljarden kostende puinhoop in Sellafield

Het kerncomplex Sellafield in Noordwest-Engeland aan de Ierse Zee heeft al een lange geschiedenis van ellende. Het blijkt er, volgens het Britse blad the New Scientist, weer eens een puinhoop te zijn. De zaak moet daar nodig schoon gemaakt worden, maar het ziet er naar uit dat de reiniging van  “een van de twee gevaarlijkste opslagplaatsen van kernafval ter wereld” zeker met zo’n vijf jaar zal worden vertraagd. Het bedrijf dat daar mee bezig was is de laan uit gestuurd. De schoonmaak kost de Britten zeker tot 2020 zo’n 1,9 miljard pond (zo’n 2,5 miljard) per jaar. Er liggen op het terrein duizenden tonnen kernafval vanaf het begin van het atoomtijdperk eind jaren veertig.

Het privéconsortium, Nuclear Management Partners, moest voor 80 miljoen pond per jaar orde in de puinhoop aanbrengen. Dat was de opzet in 2008. Nu moet de overheid in de figuur van de Nuclear Decommissioning Authority zelf orde op zaken proberen te stellen. In vier vijvers en in silo’s liggen honderden tonnen hoogradioactief materiaal opgeslagen. Daar komt nog eens 90 000 ton radioactief grafiet bij, dat gebruikt is als bekleding van reactorvaten. De vaten met kernafval lekken en radioactief materiaal materiaal sijpelt weg naar de bodem en het grondwater en er is ontploffingsgevaar door het ontstaan van gassen als gevolg van corrosie. Allerlei plannen de schoonmaak ter hand te nemen zijn achterhaald en de einddatum van de schoonmaak lijkt steeds verder naar achteren te schuiven. 2030 is al genoemd. Een zegsman van de onmantelingsautoriteit NDA stelt dat het schoonmaken van een systeem dat niet gebouwd is met het oog op de ontmanteling steeds weer voorverrassingen zorgt. Er is niet eens duidelijk hoeveel afval er ligt.

Het probleem wordt alleen nog maar erger, omdat als er in Groot-Brittannië kerncentrales zullen worden ontmanteld, de afval naar Sellafield zal worden gestuurd. Een extra probleem is dat de Britse kerncentrales meestal van beton zijn vervaardigd en niet van staal. Dat zou bij ontmanteling 30 maal meer radioactief afval opleveren als bij een stalen centrale. Daar komt nog eens bij dat in Engeland een nieuwe centrale in aanbouw is. Waar andere ‘kernnaties’ uitgewerkte kerncentrales zo snel mogelijk ontmantelen, lijkt het er op dat de Britten ze voor honderd jaar of langer in de mottenballen zullen leggen, schrijft New Scientist.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.