Bioafval als grondstof voor stenen spaart klei

bioafval als bouwmateriaal

Abbas Mohajerani met zijn ‘biobaksteen’ (afb: RMIT-universiteit)

Ongeveer 30% van alle vaste bioafval wordt opgeslagen of als landophoging gebruikt. Tegelijkertijd wordt er jaarlijks 3 miljard m3 klei afgegraven om stenen te fabriceren. Door biomateriaal door de klei te mengen. verminder je twee problemen, denken onderzoekers van de RMIT-universiteit in Melbourne. Groot voordeel is dat het bakken van die ‘mengstenen’ maar half zo veel energie kosten als de ‘echte’.
Die bioafval ontstaat bij de afvalwaterbehandeling. Die kan worden gebruikt als bodemverbeteraar of als bouwmateriaal, maar zo’n derde deel wordt gestort. Dat is verre van ideaal, niet het minst omdat dat materiaal een bron van broeikasgassen kan vormen. De onderzoekers in Australië denken dat het bijmengen van die bioafval aan klei twee problemen zou verminderen: het afgraven van kostbare en nuttige kleilagen en het stort- en broeikasgasprobleem van het bioafval van afvalwaterbehandeling.
Zo wordt er in de VS jaarlijks ruim 7 miljoen van dit soort bioafval geproduceerd. in de EU 9 miljoen ton, in Australië 327 000 ton. Nu komt daarvan zo’n 5 miljoen ton op de stort terecht. Als de bioafval 15% van 15% van de geproduceerde bakstenen zou uitmaken, dan is die ‘afvalberg’ verdwenen.

3 miljard m3

“Elk jaar wordt er wereldwijd 3 miljard m3 klei gebruik voor de productie van zo’n 1,5 biljoen stenen zegt onderzoker Abbas Mohajerani. “Bioafval in stenen kan de oplossing zijn voor deze grote milieuproblemen. Het is een praktische en duurzaam voorstel.”
Het mengproduct vergt niet alleen minder energie, maar de biostenen zouden ook nog eens beter isoleren. De ‘biostenen’ met percentages organisch materiaal variërend van 10 tot 25% werden aan allerlei proeven onderworpen. Ze voldeden aan drukproeven en de zware metalen uit de biostenen zouden daar veilig in opgesloten zitten. De biostenen zijn poreuzer dan de 100%-kleistenen, vandaar de hogere warmteisolatie.
Bij biostenen met een aandeel van 25% organisch materiaal vergden voor de productie (het bakken) 48,6% minder energie, waardoor de koolstofvoetafdruk van die biosteen ook nog eens een stuk lager is dan van de kleisteen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.