Te veel hygiëne is slecht voor de gezondheid

babycrêcheNa de hereniging van West- en Oost-Duitsland verbaasden onderzoekers zich er over dat in Oost-Duitsland veel minder mensen astma hadden dan in het qua milieu veel schonere West-Duitsland. Te veel hygiëne bleek slecht te zijn voor de gezondheid: het afweersysteem blijft dan te vaak het antwoord schuldig op nieuwe bedreigingen. Iets soortgelijks zou zich ook voordoen op het gebied van (bloed)kanker. Kinderen die op steriele wijze opgroeien zouden meer kans op leukemie (bloedkanker) hebben dan kinderen die onder minder propere omstandigheden opgroeien, aldus de Britse onderzoeker Mel Greaves van het Britse Kankerinstituut.

Volgens Greaves heeft acute leukemie bij kinderen niks te maken met hoogspanningsleidingen of opwerkingsfabrieken voor kernbrandstof, maar alles met mutaties maar ook de steriele omgeving waarin zuigelingen tegenwoordig worden grootgebracht. Kinderen hebben een tekort aan ontstekingen, om het wat bout te formuleren, vindt hij.
Het goede nieuws zou zijn dat deze vorm van kanker waarschijnlijk te voorkomen is. Een van de ‘oplossingen’ is dan kinderen in hun eerste levensjaar contact te laten maken met leeftijdsgenoten in créches.
De onderzoekers in het Londense Kankerinstituut zouden bewijs hebben dat het voorkomen van acute lymfatische leukemie (ALL), waar een op de tweeduizend kinderen door wordt getroffen, in verband staat met de doorgeslagen hygiëne.
Volgens Greaves heeft een op de twintig kinderen een genetische afwijking die ze vatbaar maakt voor ALL, maar als hun afweersysteem zich goed kan ontwikkelen hebben ze daar geen last van. Dat afweersysteem moet daar dan wel in geoefend worden door het in aanraking te laten komen met, goedaardige, bacteriën en virussen, stelt hij. Bij kinderen waarbij dat niet gebeurt en die later bijvoorbeeld een griepje krijgen kan zich een nieuwe mutatie voordoen, waardoor ze vatbaar worden voor kanker, is zijn verhaal.

Toename

Volgens de kankeronderzoeker groeit het aantal ALL-gevallen met 1% per jaar, vooral in het rijkere deel van de wereld. Dat moet iets met onze leefstijl te maken hebben, dacht hij. “Ontstekingsziektes zie je bij armoede. Het probleem is niet de ontsteking, maar het gebrek er aan.” Volgens hem is er iets soortgelijks te constateren bij suikerziekte, de ziekte van Hodgkin, multiple sclerose en allergieën (Oost- tegen West-Duitsland). ALL bestaat haast niet in de armste landen met uitzondering van Costa Rica, dat stevig heeft geïnvesteerd in medische zorg en hygiëne. Daar komen ook relatief veel gevallen van de ziekte van Hodgkin en suikerziekte type I voor.

Hij baseert zich bij zijn uitspraken op eigen onderzoek, maar ook op studies van anderen. Daar zaten proeven bij met muisjes met een genmutatie. Als die eerst in een steriele omgeving werden grootgebracht en later geconfronteerd werden met de vieze buitenwereld dan kregen ze vaak kanker.

Strijd tegen kanker

We kennen de heibel over de strijd tegen kanker, ik bedoel de uitdrukking. Die zou de indruk wekken dat het iemands eigen schuld is als die dood gaat aan kanker (te weinig strijd geleverd). Greaves blijkt niet ongevoelig voor die discussie en stelt dat ouders niets te verwijten valt. Zuigelingen weghouden van infectiehaarden is heel normaal en het lot speelt ook nog een rol bij het krijgen van de verkeerde mutaties.

De remedie is de nuljarige in aanraking te brengen met andere zuigelingen, het geven van borstvoeding, het hebben van brusters en waarschijnlijk een normale, vaginale geboorte in plaats van de sterielere keizersnee. Greaves hoopt dan zijn werk leidt tot de ontwikkeling van een vaccin of medicijn ter voorkoming van kinderleukemie.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.