Praten tegen mobiel of auto leidt tot 27 s onoplettendheid

Praten tegen mobiel of auto leidt erg af

Praten tegen mobiel of auto leidt erg af (afb: univ.v.Utah)

Als je in een auto zit en je praat tegen je elektronica, of dat nou autoapparatuur is of je mobiel, maakt dat je de volgende 15 tot 27 s niet goed oplet, zo vonden onderzoekers in de VS (filmpje). Levensgevaarlijk dus. “Het blijkt geen goed idee die dingen te gebruiken terwijl je aan het rijden bent”, zegt psycholoog David Strayer van de universiteit van Utah. “Die systemen leiden erg de aandacht af, zijn erg foutgevoelig en tamelijk frustrerend. Het is beter ze niet te gebruiken als je aan het rijden bent.”

De onderzoekers vonden ook, in afwijking van wat (kennelijk) algemeen gedacht wordt, dat stemherkenning die afleiding niet voorkomt. Bovendien lijken oudere bestuurders er gevoeliger voor te zijn dan jongere. Niet alle systemen zijn even afleidend. Bij een zeer afleidend systeem duurt het 27 s voor de bestuurder zijn volle aandacht weer bij het rijden heeft, bij matig afleidende systemen altijd nog 15 s. 27 s bij een snelheid van, zeg, 50 km/u is toch gauw zo’n 375 m zonder (voldoende) aandacht voor de weg. Volgens onderzoeker Joel Cooper van de universiteit van Utah spraakgestuurde technologie nog niet klaar voor dergelijk gebruik. “Het zit in auto’s en wordt aangeprezen als veilig alternatief voor handbediening, maar die systemen werken gewoon niet goed genoeg.”
De onderzoekers onderscheidden vijf afleidingsniveaus: van weinig tot maximaal. De meeste auto scoren zo tussen 3 (hoog) en 4 (zeer hoog). De pratende assistenten van telefoons (Google Now, Siri van Apple en Cortana van Microsoft) zaten tussen de 3 (Google) en 4,1 (Cortana).
De onderzoekers trokken hun conclusies op basis van hun waarnemingen bij 257 bestuurders die worstelden met de spraakgestuurde autoapparatuur en 65 meet hun mobiel.

Bron: EurekAlert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.