Er schijnt een effectief ebolavaccin te zijn

Ebola-virus op een cel

Ebola-virussen op een cel

In een fase III klinische proef in Guinée bij 5800 proefpersonen zou het vaccin rVSV-Zebov 100% effectief zijn  gebleken tegen de Zaïre-variant van het ebolavirus. Er zouden weinig ernstige bijwerkingen van het ebolavaccin zijn geconstateerd.

RVSV-Zebov is een afko van recombinant vesiculair stomatitis-virus-Zaïre-ebolavirus. De klinische proeven in Guinée waren de laatste die nodig zijn voor marktintroductie. Het ebolavaccin is ontwikkeld door Merck Sharp & Dome (MSD) en is toegediend aan mensen die in contact zijn geweest met ebola besmette mensen of contact hebben gehad met mensen die contact hebben gehad. Geen van de proefpersonen die onmiddellijk werden ingeënt is ziek geworden. In een controlegroep (vertraagde inenting of geen, zo begrijp ik) kregen 23 mensen de ziekte. Ik mag hopen dat die het er levend van af brengen. Ik kon het zo gauw niet in het artikel vinden.
De proefpersonen zijn twaalf weken gevolgd om eventuele bijwerkingen te kunnen constateren. Ongeveer de helft had last van hoofdpijn, vermoeidheid of spierpijn. Dat zijn kennelijk geen ernstige bijwerkingen. Er zouden drie ernstige gevallen te rapporteren zijn geweest: een koortsaanval, een allergische reactie (anafylaxie) en een griepaanval. De drie zouden er weer bovenop gekomen zijn, zo meldt de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Ebola-Soedan

Het lijkt er op dat het vaccin effectief is tegen de Zaïrevariant van het ebolavirus. Dat zal moeten worden aangepast om het ook werkzaam te maken tegen de Soedanvariant van het virus. Ook zal de veiligheid bij kinderen, zwangere vrouwen en kwetsbare mensen (onder meer hiv-positieven) nog moeten worden aangetoond.
Mocht er zich een nieuwe ebolauitbraak voordoen, dan zou het vaccin via een aparte procedure kunnen worden ingezet, stelt de wereldgezondheidsorganisatie.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.