Een dieet dat kanker geneest en andere mythes

Er is geen dieet dat kanker geneest

Goede voeding is belangrijk voor je gezondheid, maar is geen dieet dat kanker kan genezen

Kankeron-derzoeker  probeert in de Britse krant the Guardian weer eens af te rekenen met mythes over kanker en voeding. Een manhaftige poging van de brave borst, maar ik vrees dat dat niet gaat lukken. Mythes zijn, zeker bij lastig geneesbare ziektes, nagenoeg onuitroeibaar. Mythes brengen hoop, valse hoop, maar toch hoop.  Kanker, zegt Grimes, is niet te genezen of te voorkomen door een dieet. Ook homeopathie,  cannabis of natuurproducten helpen niet. Hoor je me?

Grimes had in 2013 al geprobeerd enkele hardnekkige mythes rond kanker te ontzenuwen. Hij weet waarschijnlijk zelf ook wel dat dat nooit gaat lukken. Hij ziet weer andere sprookjes opduiken en zet zich weer aan zijn Sisyfus-arbeid.
De eerste mythe die hij aanpakt is dat kanker kan worden genezen of voorkomen door een bepaald dieet te volgen. Nee dus. Gezond eten is nooit weg, maar volgens Grimes zijn er geen diëten die je behoeden voor het veelkoppige monster dat kanker heet.
Het alkalische of basische dieet schijnt vrij populair te zijn. Zuur, wordt hier en daar verkondigd, zou kanker bevorderen. Dan is het alkalische of basische dieet de oplossing, is de redering (basisch is de ’tegenpool’ van zuur).
Die redenering gaat al fout bij de aanname. Kankercellen woekeren en hebben daarvoor veel voedingsstoffen nodig. In de eerste instantie is dat suiker (glucose). De afbraak van suiker levert veel energie op en ook zure afvalproducten, doordat kankercellen de suiker ‘slordiger’ afbreken dan gezonde cellen. De lage pH-waarde (pH is de zuurgraad) in en rond tumoren is een gevolg van kanker.
Een basisch dieet heeft helemaal geen effect op de kankercellen, stelt Grimes. Zelfs al zou dat het geval zijn, dan is de zuurgraad van een weefsel niet te beïnvloeden door een zuur of basisch dieet. Het enige effect dat zo’n dieet heeft is hooguit te zien in de zuurgraad van je urine.

Suiker

Een andere mythe is dat er voedingsstoffen zijn die kanker stimuleren. Suiker is de grote boosdoener. Er is een relatie, zegt de kankeronderzoeker, tussen zwaarlijvigheid en kanker, maar dat suiker kanker voedt is volgens hem onzin. Kankercellen gebruiken glucose (de ‘normale’ suiker), maar dat doen alle cellen in je lichaam. Alle koolhydraten, of ze nu afkomstig zijn van groenten of chocola, worden in het lichaam afgebroken in glucose, maar er is geen voorkeur van de ‘suikerige’ koolhydraten voor kankercellen.

Het ketogene dieet helpt ook niet tegen kanker, althans daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Goede voeding, het zij maar weer eens gezegd, is belangrijk voor je gezondheid, maar er is geen dieet (bekend) dat kanker geneest.

Met homeopathie, cannabis en allerlei geneeskrachtige kruiden komen we op nog drabberiger terrein terecht. Cannabis en afgeleide stoffen staan bovenaan de lijst van niet-chemobehandelingen voor kanker. Dat is niet zo vreemd, zegt Grimes, omdat hasj, marihuana e.d. al tijden als genotsmiddel en medicijn worden gebruikt. De stof tetrahydrocannabinol (THC) uit cannabis
heeft antibraakeigenschappen en zou ook helpen tegen pijn en misselijkheid. Dat betekent echter niet dat de stof ook helpt tegen kanker.

Homeopathie en andere mythes

Cannabis heeft tenminste nog wat medische kwaliteiten, maar homeopathie helemaal niet. Daar zijn al wat onderzoeken tegenaan gegooid. Homeopathie heeft niet meer effect dan een placebo. Het is op zich opmerkelijk dat Grimes homeopathie nog ter sprake brengt. Al meermaals is bewezen dat homeopathie niet werkt, flauwe kul is. Het grote risico dat de onderzoeker aan homeopathie toedicht is dat mensen dan zouden kunnen stoppen met de reguliere behandeling, met alle nare gevolgen van dien. Dat geldt natuurlijke voor alle onwerkzame behandelwijzen.

Ratten kregen kanker door aspartaam en andere ongefundeerde verhalen

Aspartaam zou kanker veroorzaken. Op de foto een van de slachtoffers. In deugdelijk onderzoek is dat verband nooit aangetoond

Deodorants, zoetjes en mobiele telefoons worden nogal eens geassocieerd met kanker. Wat de deodorants betreft, daar ging het vooral om borstkanker, is er volgens Grimes geen enkel bewijs gevonden is dat er een relatie is met kanker.
Ook zoetjes staan allang onder verdenking, met name aspartaam. De Amerikaanse genees- en voedingsmiddelenautoriteit FDA zou hebben vastgesteld dat daar geen enkel bewijs voor is te vinden. Ondanks dat heeft Pepsi besloten de zoetstof uit zijn brouwsel te halen. Ook bij andere zoetstoffen als saccharine, sucralose en neotaam zou er geen verband zijn gevonden met kanker.

Ook hoogspanningsleidingen, magnetrons en mobiele telefoons worden vaak geassocieerd met kanker. Tot nu toe is er nog geen onderzoek geweest dat die relatie heeft kunnen leggen. Er is, stelt Grimes, natuurlijk wel een relatie tussen elektromagnetische straling en kanker. Die omstandigheid wordt gebruikt bij het doden van kankercellen met behulp van röntgenstraling, maar dan praten we over hoge energieniveaus. De veel zwakkere microgolfstraling uit magnetrons zou niet in staat zijn DNA of cellen te beschadigen, zo heeft de wereldgezondheidsorganisatie uitgezocht. Voor mobiele telefoons zou hetzelfde gelden m.m.

De eeuwigbrandende gloeilamp

De mooiste in het rijtje mythes is dat het een complot van de farmaceutische wereld is om de eigen zakken te vullen. Een afdoende behandeling zou allang bestaan. Dat lijkt op het verhaal dat Philips jarenlang het ontwerp voor de eeuwigdurende gloeilamp in zijn la heeft laten liggen, omdat het bedrijf anders wel kon opkrassen. Ik moet zeggen dat ik de farmawereld van veel kwalijks verdenk, maar dat dit broodje-aap me toch net iets te ver gaat. Dit verhaal stond ook al in het oorspronkelijke antimytheverhaal van Grimes, maar het verhaal is volgens hem erg hardnekkig.
Hij is er van overtuigd dat het een mythe is. Zijn redenering is als volgt: de farmawereld is geen monolithisch blok, maar bestaat uit elkaar concurrerende bedrijven en als winst het oogmerk is dan is de eerste die met zo’n kankergeneeswijze komt toch spekkoper? Zo’n samenzwering zou, heeft Grimes uitgelegd in het wetenschappelijke periodiek Plos One, ook moeilijk vol te houden zijn, al was het maar door het grote aantal mensen dat daar dan onderdeel van zou moeten uitmaken.

De werkelijkheid is, stelt Grimes, dat kanker een geweldig ingewikkelde ziekte is, waar niet een knopje voor bestaat waaraan je kunt draaien om die de wereld uit te helpen. Je hoeft alleen maar het aantal ‘doorbraken’ op het gebied van kanker bij te houden om daar iets van mee te krijgen. Goede informatie is wezenlijk. Verlaat je niet op verhaaltjes van ‘voorbijgangers’, zegt Grimes.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.