Vissers bewerkten in 2016 meer dan de helft van de oceanen

Een beeld van de overbevissing (?)

De wereldzeeën worden druk bevist (afb: Global Fishing Watch)

Door de vaargegevens van meer 70 000 vissersboten te analyseren konden onderzoekers becijferen dat die vaartuigen in 2016 meer dan 55% van van het oceaanoppervlak bevisten. De visserij is al lang niet meer die romantische bedrijfstak die vlak voor de kust zijn waar ophaalt, zo die dat ooit al geweest zou zijn. De visserij heeft een erg stevige ecologische voetafdruk.
Eerder pogingen de uitwerking van de visserijsector wereldwijd te kwantificeren leverden slechts wat houtje-touwtjecijfers op. De laatste vijftien jaar hebben de meeste commerciële visvaartuigen een automatisch identificatiesysteem (AIS), bedoeld om botsingen te voorkomen. In de nieuwe studie bekeken de onderzoekers 22 miljard AIS-positiegegevens, van 2012 tot en met 2016. Met behulp van een zelflerend systeem konden ze zo 70 000 visboten en hun activiteiten onderscheiden.
Veel van de visserijactiviteit concentreerde zich in de economische zones van landen tot zo’n 370 km van de kust (niet de territoriale, die zijn veel kleiner). Er waren een paar veel beviste gebieden daarbuiten. Daarbij gaat het onder meer om de noordoostelijke Atlantische Oceaan en de voedselrijke delen van de oceaan voor de kust van Zuid-Amerika en West-Afrika.

Vijf landen

Het bleek dat slechts vijf landen verantwoordelijk zijn voor 85% van alle visactiviteit buiten de economische zones (dan hebben we het natuurlijk over het geavanceerde maar ook sterkst geïndustrialiseerde deel der vissersvloot): China, Spanje, Taiwan, Japan en Zuid-Korea.
De onderzoekers denken dat het volgen van de ecologische voetafdruk van de visserij kan helpen de oceanen voor overbevissing te behoeden, maar dat staat of valt natuurlijk met de medewerking van overheden en de sector. We hoeven maar even te denken welke sores en gesteggel de visquota in en rond Europa steeds weer oplevert.

Bron: Science News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.