Schildpadden lijken geen/weinig last te hebben van veroudering

Verouderingssnelheid

Verouderingssnelheden vergeleken. De zwarte moerasschildpad zou zichzelf zelfs kunnen verjongen (als ik het plaatje juist interpreteer) of althans dat het stervensrisico afneemt met de leeftijd (afb: SDU)

Volgens evolutietheorieën gaan de vermogens van levende organismen met de jaren steeds verder achteruit en uiteindelijk laten die het leven. Toch lijkt het er op dat sommige soorten geen last hebben van die voortdurende achteruitgang zoals schildpadden, of althans veel minder erg dan de rest van de organismen. Onder gunstige omstandigheden stopt die veroudering zelfs. De zwarte moerasschildpad zou zelfs kunnen ‘verjongen’.
“In tegenstelling met gangbare verouderingstheoriën tonen we aan dat vele schildpadsoorten een manier hebben om de veroudering te vertragen of zelfs helemaal te stoppen”, zegt Rita da Silva van de universiteit van Zuid-Denemarken. “Dat betekent dat veroudering niet onontkomelijk is voor alle organismen.”
Van de 52 schildpadsoorten zou driekwart een uiterst trage veroudering hebben, terwijl 80% langzamer veroudert dan mensen. Sommige kunnen die veroudering ook nog eens stopzetten als de leefomstandigheden beter worden zoals in dierenparken en aquariums.
Om die veroudering tegen te gaan moeten de organismen energie steken in het onderhoud van het systeem en het repareren van schade aan weefsels. Zo’n organisme moet ook energie steken in de voortplanting. Die systemen concurreren in feite en dat zou het verouderingsproces in gang zetten na het bereiken van de geslachtelijke rijpheid, zo wil de theorie.

Niet onstervelijk

Die concurrentie tussen de verschillende energievergende functies is onvermijdelijk en daarmee dus de veroudering, zegt de theorie verder. Dat verhaal gaat inderdaad op voor zoogdieren en vogels.
Voor schildpadden lijkt dat dus niet op te gaan. “Dat betekent niet dat ze onsterfelijk zijn”, zegt medeonderzoeker Fernando Colchero. “Het betekent alleen dat het risico om dood te gaan niet toeneemt met de leeftijd, maar dat is natuurlijk nog steeds groter dan nul. Uiteindelijk gaan ze allemaal dood door onvermijdelijke oorzaken zoals ziektes.”

De laatste eeuw zijn mensen steeds ouder geworden. Toch zou bij primaten (de mens incluis) zijn aangetoond dat veroudering niet noemenswaardig verandert door betere leefomstandigheden. Die verbeteren vooral de levenskansen van baby’s en jonge kinderen. Colchero: “Die soorten kunnen de veroudering niet ontlopen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.