Borstkanker te detecteren met (infrarood)licht

Borstopnamen IR-techniek

De bovenste beelden tonen een voor- en zijaanzicht van een voorwerp dat de borst moet voorstellen, met verschillende insluitingen die dienen als bloedvaten en tumoren. De onderste opnames zijn gemaakt met de nieuwste versie van de apparatuur. 1 en 2 stellen bloedvaten voor, 3 tot 5 tumoren. (foto: UT)

Borstkanker is voor vrouwen de dodelijkste kankersoort en in vele landen worden vrouwen regelmatig op borstkanker onderzocht. Een tikje vreemd is dan dat dat gebeurt met röntgenapparaat, op zichzelf een bron van kanker. Aan de universiteit van Twente is een lichtmethode ontwikkeld, waarbij een combinatie van ultrageluid en  infrarood-licht het mogelijk maakt de borst ruimtelijk in kaart te brengen. Het relaas van hun onderzoek is te lezen in het open tijdschrift Biomedical Optics Express.
Het infrarood-licht wordt bij deze techniek in uiterst kort pulsjes (0,000000001 oftewel eenmiljardste s) op het object ‘afgevuurd’. Daar wordt het licht verstrooid en geabsorbeerd. Bloed absorbeert de straling extra sterk, waardoor de temperatuur daarvan licht, wat leidt tot een kleine maar snelle expansie. Die expansie veroorzaakt ultrageluid. De detectie van de ultrageluidsgolven geeft een beeld van de bloedvaten in de borst. Omdat kankercellen ‘hongerig’ zijn, hebben ze meer bloedvaten nodig dan het omliggende weefselen dat wordt in het driedimensionale beeld dan ook zichtbaar.

Vooralsnog is het oplossend vermogen van de techniek nog niet groot genoeg om de bestaande röntgentechnieken te kunnen vervangen, maar onderzoeker Srirang Manohar verwacht die te kunnen verbeteren. Ook denkt hij dat het gebruik van verschillende lichtgolflengtes een extra stap in de goede richting zal zijn. Er is al in een kleine klinische proef aangetoond dat een eerdere versie van de technologie borstkanker bij vrouwen heeft kunnen aantonen. Manohar verwacht dat ‘zijn’ apparaat goedkoper zal zijn dan röntgenapparatuur of mri. De volgende stap is een dat de technologie zich bewijst in een grotere klinische proef in vergelijking met andere technieken.
“We ontwikkelen nu een prototype dat verbeterd is in vergelijking met de huidige apparatuur”, zegt Manohar. “Volgend jaar zijn we daar laar voor.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.