Paracetamol van PET? Hoe zinnig is dat?

Paracetamol

Hoe zinnig is het oude PET-flessen om te zetten in paracetamol? (afb: Stephen Wallace et al./Nature)

Onderzoekers rond Stephen Wallace van de universiteit van Edinburgh hebben de monomeren van polyetheen-tereftalaat door genetisch veranderde Escherichia coli-bacterien laten omzetten in para-acetylaminofenol, beter bekend als paracetamol. Er zijn al mensen die denken  aan een listige manier om van het kunststofafval af te komen, maar dat lijkt mij, gezien het grote verschil in tonnages tussen kunststoffen en geneesmiddelen, volstrekt onzinnig.Normaal wordt paracetamol gesynthetiseerd uitgaand van fenol. De onderzoekers ontdekten dat E. coli’s in staat zijn om een zogeheten Lossenomlegging uit te voeren (gekatalyseerd door fosfaat). Daarvoor moet de kunststof wel eerst in de monomeren (de bouwstenen van een polymeer) worden gesplitst.
Het uitgangsproduct voor deze bacteriële reactie lijkt sterk op tereftaalzuur. Daarom kwamen de onderzoekers op het idee om tereftaalzuur te verkrijgen uit de hydrolyse van oude PET-flessen. Geprepareerde E. coli-stammen waren inderdaad in staat om para-aminobenzoëzuur (PABA) te synthetiseren uit tereftaalzuur via die Lossenomlegging, een stof die E. coli nodig heeft voor groei.
De onderzoekers voegden vervolgens het ABH60-gen (aminobenzoaathydroxylase) van de schimmel Agaricus bisporus toe aan één E. coli-stam en het PANAT-gen (arylamine-N-acyltransferase) van de bacterie Pseudomonas aeruginosa aan een andere stam. De enzymen afkomstig van deze genen zetten PABA om in paracetamol, maar hoe zinnig is dat? Je kunt van tereftalaat ook weer PET-flessen maken.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.