Amerika wil openheid over publiek gefinancierd onderzoek

Meer openheid is een breed streven

Amerika wil dat onderzoek dat gefinancierd is door Amerikaans belastinggeld ook voor iedere Amerikaan vrij toegankelijk is, zo heeft het Witte Huis gister laten weten. Dat zou betekenen dat wetenschappelijke bladen geen geld mogen vragen voor het inzien van artikelen die publiek gefinancierd onderzoek beschrijven. Uiterlijk 2026 moet dat de normale praktijk worden.
“Het Amerikaanse volk steekt elk jaar tientallen miljarden in hoogstaand onderzoek”, zegt Alondra Nelson, als beleidsmaker voor wetenschap en technologie aan het Witte Huis verbonden. “Er mag geen vertraging of barrière zijn tussen het Amerikaanse publiek en de resultaten van die investeringen.”
Het besluit bouwt overigens voort op een memorandum uit 2013 waarin het Amerikaanse publiek beter toegang kreeg tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek, maar dat memorandum had kennelijk enkele gebreken. Het huidige besluit geldt voor alle federale instituten die zich bezig houden met wetenschap en ontwikkeling. Het besluit uit 2013 had alleen betrekking op instellingen die meer dan 100 miljoen te verteren hadden.

De vraag is natuurlijk hoe de uitgevers van die wetenschappelijke bladen zullen reageren. Nature zegt het voorstel te bestuderen, maar Elsevier houdt voorlopig de boot af. Die uitgeverijen raken zo een bron van inkomsten kwijt en hoe gaat de Amerikaanse overheid daar een mouw aan breien?

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.