Sommige groenten tieren weliger in de stad dan op het land

Stadslandbouw

Stadslandbouw (afb: WUR)

Sommige groentes doen het beter in de stad dan op het land, zo zou uit een onderzoek van Earth’s Future blijken. Dat de landbouw op de schop gaat lijkt welhaast zeker, maar zo radicaal dat zelfs de stad voor een deel van zijn eigen voedsel kan zorgen? Wellicht. Komkommers en sla, bijvoorbeeld doen het op het dak beter dan op het land, volgens dit onderzoek.

Je kunt groenten en in mindere mate fruit overal telen waar maar ruimte en licht beschikbaar is, dus ook in de stad. Dat kan op het balkon, op het dak of in je (stads)tuin. Het schijnt dat die stadsteling snel aan populariteit en omvang groeit, meldt Futura-Sciences. Het onderzoek is uitgevoerd in 147 steden in 43 landen tussen 2014 en 2021. Stadslandbouw komt het meest voor in Noord-Amerika en Europa maar zou overal in de wereld worden bedreven.
De resultaten van de stadsgroenten zijn op zijn vaak minst gelijkwaardig en soms zelfs beter dan die van het land. Komkommers zouden vier keer beter gedijen (hogere opbrengst; as) dan op het land. Bij tomaten, groenten en pepers zou dat getal tussen de 2,4 en 3,1 liggen.

Verschillen

De verschillen in opbrengst zijn echter aanzienlijk. Dat heeft ook te maken met de plaats waar de groenten worden gekweekt. Ook de manier van kweken heeft invloed. Zo doen tomaten in een hydrocultuur het in de stad bijzonder goed, drie keer beter dan in de (stads)kassen of in de volle grond. Dat geldt  ook voor sla en witlof.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.