Het Amazonegebied staat in brand

In de eerste zes maanden van dit jaar is bijna 4000 km2 bos van het Amazonegebied door (aangestoken) branden verdwenen. Augustus dit jaar zou het grootste verlies aan bos door branden hebben opgeleverd in de laatste twaalf augustussen. Ten opzichte van het vorig jaar was het bosverlies 34% hoger dan het vorig jaar. Die gegevens zijn gebaseerd op satellietwaarnemingen van het Braziliaanse ibstituut voor Ruimteonderzoek INPE.
Alleen al in de maand augustus zouden ruim 3300 brandhaarden in het tropisch regenwoud zijn ontdekt. Dat zou nog erger zijn dan op 10 augustus 2019, een datum die bekend staat als de dag van het vuur. Braziliaanse boeren stookten vuur in een groot aantal plaatsen om de ‘vrijkomende’ grond te gebruiken voor de landbouw. Augustus dit jaar sloeg alle droeve records wat (aangestoken) branden betreft.

Deskundigen zijn het eer in grote lijnen over eens dat deze branden vrijwel nooit een natuurlijke oorzaak hebben. De nog regerende Brazilaanse president Jair Bolsonaro staat op het standpunt dat het regenwoud in zijn land van de Brazilianen is en dat die er mee mogen doen we ze goed dunkt.

Kantelpunt

Ondertussen is op de vijfde top van inheemse volken in Lima gewaarschuwd voor het verdwijnen van het Amazoneregenwoud. Grote delen van dat regenwoud in het zuidelijk Amazonegebied zijn al verdwenen en als we daar geen halt aan toeroepen zal de rest spoedig volgen, vrezen de inheemse leiders.
Onderzoekers hebben eerder al gewaarschuwd dat als een bepaalde grens wordt overschreden het regenwoud zich niet langer in stand kan houden door gebrek aan neerslag. Dat is een gevolg van de verdwijning van bossen die vocht vast houden en water ademen die voor regen zorgt. Dat zou kunnen leiden tot een kettingreactie die uiteindelijk regenwoud verandert in vegetatiearm steppegebied.
Wanneer dat kantelpunt is bereikt durft nog niemand te voorspellen, maar in 2019 is al geconstateerd dat 17% van het regenwoud was verdwenen en een schatting uit 2018 kwam uit op verlies en verval van regenwoud tussen de 20 en 25%.

Bronnen: Futura-Sciences, New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.