Objectjes manipuleren met ultrageluid

Een paar maanden geleden meldde de Britse ‘spruit’ Ultrahaptics dat ze met geluidsgolven objecten in drie dimensies konden manipuleren. Daarbij zou het gaan om millimeterwerk. Daar zouden vele toepassingen voor te vinden zijn. Nu komen onderzoekers van het Max Planck-instituut voor intelligente systemen en van de universiteit van Stuttgart (beide in Duitsland) met een uitgewerkt systeem, dat verrassend eenvoudig is maar dat allerlei ingewikkelde manipulaties kan uitvoeren.

Je zou het een geluidshologram kunnen noemen, wat de Duitse onderzoekers hebben uitgedacht: een systeem van ultrageluidsgolven waarmee je kleine objecten kunt verplaatsen. Daarvoor kun je een hele reeks geluids’bronnen’ gebruiken zoals het Britse bedrijf samen met de universiteit van Bristol ontwikkelde, maar de Duitsers hebben er maar een nodig en een stuk kunststof, gemaakt door een 3d-printer. Door dat stuk plastic worden de ultrageluidsgolven vertraagd. Hoeveel is afhankelijk van de hoeveelheid materiaal waar de golven doorheen moeten. “We zijn verbaasd dat nietmand daar eerder aan gedacht heeft zegt onderzoeker Peer Fischer van de universiteit van Stuttgart.

De onderzoekers demonstreerden hun systeem minuscule deeltjes te verplaatsen op water zodat ze het schilderij Colombe de la paix (vredesduif) van Pablo Picasso vormden. Ze verplaatsen ook kunststofdeeltjes over een parcours of lieten waterdruppeltjes zweven.

Toepassingen

Op het moment werkt de geluidshologram alleen nog maar met objecten in de orde van millimeters. Om grotere objecten op te tillen zouden de geluidsfrekwenties  omlaag moeten en dan komen we in het hoorbare gebied terecht. Dat is natuurlijk niet handig. Het idee is aardig, maar hoe gebruik we dat?
De onderzoekers denken dat er toepassingen te kust en te keur zijn. Ze denken aan het manipuleren van gevoelig of gevaarlijk materiaal zoals medicijnen of explosieven. Ze voorzien ook toepassingen op microscopische schaal om heel gericht stoffen in bijvoorbeeld het menselijk lichaam te sturen. Ik moet het allemaal nog zien.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.