EU wil verbod 700 generieke medicijnen uit India

Indiase farmabedrijven (GVK BIO)

India zet zich volop in op de ontwikkeling van de farmaindustrie (afb: GVK BIO)

De Europese Unie wil dat met ingang van 21 augustus a.s.  de invoer van een groot aantal generieke geneesmiddelen uit India wordt verboden. De middelen zijn al in Frankrijk verboden en enkele andere Europese landen, waaronder België. De Franse geneesmiddelencommissie ANSM zou onregelmatigheden hebben geconstateerd bij de de klinische proeven met medicijnen van het Indiase bedrijf GVK BIO. Overigens is elk EU-land zelf verantwoordelijk voor de eigen geneesmiddelentoelating.

India stelt zich heftig te weer tegen de dwingelandij van de, voornamelijk, westerse farmagiganten. Het weigert de veelal dure medicijnen van die bedrijven te kopen en zet  groot in op de eigen productie. In het land worden ook vaak klinische proeven uitgevoerd, maar daar is, om het zacht te zeggen, nogal eens wat op aan te merken. Het verbod doet boos opzet vermoeden, maar het besluit zou zijn genomen op basis van harde gegevens (of juist het ontbreken daarvan).
Het Europese geneesmiddelenbureau (EGb) heeft de laatste vijf jaar zo’n 1000 medicijnen van het bedrijf gecontroleerd en van 700 daarvan bevonden dat de beschikbare gegevens ontoereikend zouden zijn. In januari kwam het bureau met de aanbeveling de 700 medicijnen niet langer te gebruiken. De lijst is te vinden op de webstek van de Europese commissie. Ook andere producenten van geneesmiddelen zijn getroffen door de ban, zoals Teva (Israel), Mylan (een grote fabrikant van generieke geneesmiddelen in de VS), Ranbaxy (India) en Sanofi (F). De Franse inspecteurs zouden bij klinische proeven van GVK onregelmatigheden hebben aangetroffen. Die proeven zijn nodig om aan te tonen dat de veelal veel goedkopere generieke geneesmiddelen minstens zo goed werken als een referentiegeneesmiddel.
Tot nu toe heeft het besluit nog tot weinig beroering geleid, niet het minst doordat er weinig ruchtbaarheid aan de zaak is gegeven door de EC. Overigens is ieder land verantwoordelijk voor zijn eigen geneesmiddelenbeleid. De Commissie Beoordeling Geneesmiddelen in Nederland stelde eind vorig jaar, na de berichten van de Franse zusterorganisatie, dat er iets mis is met de kwaliteit van de GVK-medicijnen.

GVK BIO bestrijdt, uiteraard, de conclusies van de EGb. Het bedrijf zou zelfs hebben voorgesteld hebben op eigen kosten nieuwe klinische proeven op te zetten. India is ontstemd. Een Indiase staatssecretaris heeft in april al gedreigd de zaak voor de wereldhandelsorganisatie te brengen. Overigens heeft ook de wereldgezondheidsorganisatie eind juni haar twijfels uitgesproken over de uitvoering van de klinische proeven in India. Daarbij ging het overigens om het Indiase bedrijf Quest Life Sciences.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.