Ki-makers wil eigen product ‘keuren’

Kunstmatige intelligentie heeft de laatste tijd nogal wat teweeggebracht en niet alleen positieve dingen. Volgens sommigen zou ki zelfs bedreigend zijn voor het voortbestaan van de mensheid. Allerlei overheden, zoals de EU, hebben al aangekondigd ki aan regels te binden en nu hebben de ki-bedrijven Google, Microsoft, Anthropic en OpenAI een Frontier Model Forum opgericht dat de ki(-ontwikkelingen) zou moeten reguleren. Dat lijkt een vlucht vooruit, maar ook op de slager die zijn eigen vlees gaat keuren.
Het viertal zegt een veilige en verantwoorde vorm van ki te willen ontwikkelen. Daarbij worden (nog meer) mooie woorden gesproken, waarbij je tranen in de ogen krijgt over de medemenselijkheid van de leiders van de vier bedrijven, die zeggen te vinden dat ki ook ‘ondergeschikt’ moet blijven aan de menselijke controle.

Ze zijn zelfs zo brutaal om te zeggen dat ki een grote rol zou kunnen spelen bij het oplossen van ons klimaatproblemen. Dat klinkt als een gotspe als je weet dat de huidige ki-systemen buitensporig veel energie vreten, niet bepaald een klimaatvriendelijke bezigheid.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.