Nederlandse baby’s tevredener dan Amerikaanse

BabyEen baby is een baby, zou je zeggen, dus waarom zou een Amerikaanse zuigeling zich anders gedragen dan een Nederlandse? Toch schijnt dat zo te zijn, vond Maria Garstein en medeonderzoekers van de universiteit van de staat Washington in Seattle uit. Amerikaanse baby’s zijn in de eerste zes maanden luidruchtiger en actiever maar ook sneller gefrustreerd (daardoor) dan de Nederlandse. Die waren tevredener en makkelijker te sussen dan hun Amerikaanse soortgenoten. Je zou bijna zeggen: het cliché wordt hier al op jonge leeftijd bevestigd.

In het eerste levensjaar van een boreling worden nogal wat zaken vastgelegd. Een baby leert vooral door contact met zijn ouders/opvoerders. Dat geleerde wordt in de jonge hersentjes vastgelegd. Opvoeden is lastig. Doe ik het wel goed genoeg, is de vraag en er zijn hele bibliotheken te vullen met boeken over hoe je je kinderen moet opvoeden. Die opvoeding is ernstig aan mode onderhevig. Eigenlijk knoeit iedereen in het algemeen maar zo’n beetje aan. In Amerika wordt een hoop afgerommeld met pasgeborenen: babymassage, zwemmen en muziek’lessen’. “Die stimulering van de hersens van zuigelingen zoals voorlezen is hier sterk ontwikkeld”, zegt Garstein. In Europese landen gebeurt dat veel minder.
Heeft dat effect op het gedrag van de baby’s vroegen de psychologe en haar medeonderzoekers zich af en ze gingen aan de slag. Ze vroegen ouders aan de hand van een vragenlijst het gedrag van hun kinderen tussen de zes en twaalf maanden te beschrijven.  Ze ondervroegen de meer dan 100 ouders ook persoonlijk. Op basis van die door de ouders verstrekte gegevens – de ouders moesten, onder meer, 191 verschillende gedragingen ’turven’ – werd het gedrag van de zuigelingen op 14 gedragskenmerken beschreven.
Het verschil bleek duidelijk. De Amerikaantjes reageerden heftiger op prikkels dan de kennelijk wat sullige Nederlandse, maar ze waren ook vaker bang, gefrustreerd of treurig en het duurde lang voordat ze zich lieten troosten, schrijven de onderzoekers. De Nederlandse baby’s waren, zoals gezegd, tevredener en waren veel makkelijker te troosten of gerust te stellen als er iets mis was gegaan.  Volgens Garstein zou die wat Garstein gelatenheid noemt terug te voeren zijn op de andere omgang van de Nederlandse ouders met hun kinderen. “Voor Nederlandse ouders zijn twee dingen belangrijk: voorkomen dat hun kinderen overgestimuleerd worden en regelmatige slaaptijden.(..) Het viel me op dat Nederlandse ouders veel minder speelgoed gebruiken dan de Amerikaanse.” Om te zien of het huidige onderzoek slechts toevallige verschillen aan het daglicht heeft gebracht, willen de onderzoekers ook in andere landen de situatie onderzoeken.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.