In acht weken drie jaar jonger?

DNA-methylering

DNA-methylering deactiveert genen

Met veranderingen in leefwijze en dieet zouden middelbare en oudere mannen in acht weken drie jaar jonger geworden zijn volgens de DNA-methylerings-klok van Horvath. Als je dit niet gelooft vind je mij aan je zijde.
De proef werd uitgevoerd in de VS bij 43 gezonde mannen in de leeftijd van 50 tot 72. Het programma van acht weken hield onder meer een verandering van leefwijze in en een dieet maar ook oefeningen. De proef werd uitgevoerd door het Helfgott-instituut met hulp van Yale voor de genoomanalyse en geanalyseerd door onderzoekers van de Canadese McGill-universiteit en de nationale universiteit voor natuurgeneeswijzen (??), waarvan het Helfgott-instituut een onderdeel is. Dat klinkt zowel betrouwbaar als verdacht.
Volgens hoofdauteur Kara Fitzgerald was het programma gericht op het biologische mechanisme van de DNA-methylering. Genen worden onder meer gedeactiveerd door methylering. Dat methyleringspatroon zou veel voorspellende waarde hebben voor de leeftijd die de ‘drager’ zal bereiken.

“Dat heeft tot dit opmerkelijke resultaat geleid”, zegt Fitzgerald. Volgens haar gaat het om een veilig, niet-medicinaal dieet in combinatie met een verandering van leefwijze. Ze wil de proef op grotere schaal herhalen.
Volgens co-auteur Moshe Szyf van de McGill-universiteit zou Fitzgerald raak ‘geschoten’ hebben met haar aanpak. Het zou de eerste aanwijzing zijn dat het epigenetisch proces kunt beïnvloeden om een lagere biologische leeftijd te bereiken.
Natuurlijk is duidelijk dat leefwijze en dieet invloed hebben op onze gezondheid en levensduur, maar dan hebben we het niet over een programmaatje van acht weken, maar vele jaren. Laten we eerste die grotere studie maar eens afwachten, die door een andere onderzoeksgroep zal moeten worden uitgevoerd. Voorlopig geloof ik hier niet zo erg veel van.

Bron: EurekAlert

(EurekAlert vermeldt uitdrukkelijk niet verantwoordelijk van de inhoud van de berichten te zijn)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.