Borstvoeding zou dood 800 000 kinderen voorkomen

BorstvoedingBorstvoeding zou jaarlijks de dood van 823 000 kinderen onder de vijf en 20 000 doden door borstkanker voorkomen, stellen Braziliaanse onderzoekers. Slechts een op de vijf zuigelingen in de rijke landen krijgt 12 maanden borstvoeding en een op de drie in de armere landen gedurende de eerste zes maanden. In Engeland krijgt minder dan 1% van de kinderen borstvoeding. Daardoor krijgen miljoenen kinderen niet het volledige profijt van borstvoeding, zo blijkt uit de breed opgezette analyse van de onderzoekers.
Hoewel borstvoeding een van de effectiefste manieren is ziektes van het kind en moeder tegen te gaan, onafhankelijk van waar ze wonen, wordt daar eigenlijk nauwelijks aandacht aan besteed. “Er is een wijdverspreide misvatting dat dat alleen geldt voor de armere landen. Niets is minder waar”, zegt onderzoeker Cesar Victoria van de universiteit van Pelotas (Bra). “Ons werk voor deze serie toont duidelijk aan dat borstvoeding levens en geld spaart in alle landen, arm zowel als rijk.”

De onderzoekers analyseerden 28 overzichten en meta-analyses, waarvan 22 speciaal voor dit grootschalige onderzoek werden uitgevoerd. Borstvoeding heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van moeder en kind, maar blijkt ook effect te hebben op de levensverwachting. Zo zou borstvoeding de kans op wiegendood in rijke landen met eenderde verkleinen, terwijl in de armere landen de helft van alle diarree-gevallen en eenderde van de ademhalingsproblemen zou kunnen worden voorkomen door het kind de borst te geven. Borstvoeding schijnt ook gunstig te zijn voor de intelligentie van het kind, zou beschermen tegen vetzucht en suikerziekte op latere leeftijd. Voor moeders liggen de gezondheidsvoordelen in een lagere kans op borst- en eierstokkanker.

Geld

Er is ook geld met borstvoeding gemoeid. Uit berekeningen die voor dit onderzoek zijn uitgevoerd komen schattingen dat de economische schade door lagere intelligentie als gevolg van het onthouden van borstvoeding de wereld zo’n 300 miljard dollar (zo’n € 270 miljard) zou hebben gekost in 2012, gelijk aan 0,49% van ‘wereldinkomen’. In de rijke landen zou dat 231 miljard zijn (0,53% van totale nationale inkomen). Geloof het of niet. Als in de VS 90% van de kinderen de eerste zes maanden borstvoeding zou krijgen zou dat het Amerikaanse gezondheidssysteem 2,45 miljard dollar besparen.
Toch zijn de percentages borstvoeding laag. Vooral in de rijke landen. In het Verenigd Koninkrijk zelfs minder dan 1%, Ierland 2%, Denemarken 3%. Victoria: “Borstvoeding is populairder in arme landen dan in rijke landen en daar weer populairder onder de arme bevolkingsgroepen. Zonder dat zou de kloof tussen arm en rijk in kindersterfte nog groter zijn. Onze uitkomsten moeten voor de beleidsmakers de verzekering zijn dat je zo snel je geld terugverdient en daar hoeft geen generatie overheen te gaan.” Hij stelt dat mensen vaak denken dat borstvoeding te vervangen is door industriële producten. “Dat is een misvatting. Dit onderzoek laat daar geen twijfel over bestaan.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.