Veelbelovend perovskiet stabieler gemaakt

TinperovskietzonnecellenWetenschap is voor het overgrote deel hard werken en veel mislukkingen incasseren. Al tijden worden perovskieten de hemel in geprezen als hét materiaal waarmee zonnecellen ‘buitenaardse’ rendementen zullen gaan opleveren. Het materiaal heeft echter nogal wat manco’s. Zo is het vrij instabiel en daar hebben we natuurlijk niks aan. Onderzoekers van de polytechnische school in Lausanne (EPFL, Zwi) denken nu een methode gevonden te hebben perovskiet te stabiliseren. Tja.
Kwantumstippen zijn nanogrote, halfgeleidende materialen die door hun minuscule omvang (nano betekent eenmiljardste) speciale optische eigenschappen hebben. Er wordt veel werk van gemaakt om kwantumstippen te maken van perovskieten (in basis een calciumtitaniumoxide).
Perovskieten scoren in het lab goed als materiaal voor zonnecellen, lichtdiodes en in de lasrtechnologie. Perovskieten hebben goede opto-elektronische eigenschappen. Grote minpunt is dat perovskietkwantumstippen grote problemen hebben met hun stabiliteit in de aanwezigheid van lucht, water, warmte en licht.

Oplossing?

Daar schijnen de onderzoekers van EPFL een oplossing voor gevonden te hebben. Die oplossing zou liggen in een techniek die atoomlaagdepositie wordt genoemd, die gebruikt wordt om, in principe, lagen met een dikte van één atoom aan te brengen. Daarmee legden de onderzoekers een uiterst dun laagje aluminiumoxide over de perovskietkwantumstippen.
De EPFL-onderzoekers zeggen met deze oplossing hopen onderzoek mogelijk te maken met deze materialen, maar ook de ‘houdbaarheid’ van perovskietsystemen te verbeteren. Het kan zijn dat dat een voorzichtige manier is om een belangwekkende ontwikkeling te omschrijven of een erkenning dat hun oplossing niet de grote stap vooruit is die perovskieten nodig hebben om hun belofte waar te maken. Ik vrees dat we nog even zullen moeten wachten op de grote doorbraak (een echte).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.