Van veel melk ga je eerder dood (lijkt het)

Melkdrinkster

Melk toch niet zo gezond?

Ooit voerden de melkfabrieken de reclamekreet: Met Melk Meer Mans (kom daar nog maar eens om). Dat zit nog. Volgens onderzoek onder ruim honderdduizend Zweden zou zijn gebleken dat melk in grote hoeveelheden drinken, we praten dan over drie glazen per dag (Joris Driepinter), niet goed is voor de gezondheid en ook niet voor de botten. Overmatige melkdrinkers schijnen breekbare botten te krijgen. Er is overigens kritiek op dit onderzoek.

De studie volgde de 100 000 elf jaar lang. De onderzoekers ontdekten hoe meer melk mensen dronken, hoe eerder ze dood gingen of te maken kregen met gebroken botten. Vrouwen schenen daar extra gevoelig voor te zijn. Vrouwen die zeiden drie of meer glazen melk per dag te drinken, hadden een dubbel zo grote kans in de onderzoeksperiode te sterven dan vrouwen die slechts een glas per dag dronken. Hun kans op botbreuk lag 16% hoger.Voor mannen was het risico veel lager. Drie of meer glazen per dag drinken gaf slechts een 10% hogere kans in die elf jaar te sterven dan als ze een glas per dag dronken. De studie werd gecorrigeerd voor leeftijd en gewicht, de hoeveelheid beweging, de opleiding en op het al of niet roken. Volgens onderzoekers Karl Michaëlsson van de universiteit van Uppsala zijn dat de feiten. Hij stelt wel dat de uitkomst niet bewijst dat het verschil op melk is terug te voeren. Dat bewijs zou ander dubbelblind onderzoek moeten leveren. Volgens Michaëlsson is het waarschijnlijk dat galactose de boosdoener is, een afbraakproduct van lactose (melksuiker). Galactose wordt in verband gebracht met versnelde veroudering. In een aparte groep proefpersonen leerden de onderzoekers dat hoe meer melk mensen drinken hoe meer ontstekingsmoleculen in hun urine werden aangetroffen. Opmerkelijk is dat vrouwen die veel kaas of yoghurt aten, een lagere kans op botbreuk hadden dan vrouwen die daar weinig van aten. Dat is een ondersteuning van Michaëlssons veronderstelling: die producten bevatten veel minder lactose dan melk.
De Britse gezondheidsautoriteiten zullen hun voedseladviezen niet aanpassen op basis van dit onderzoek liet Louis Levy van  Public Health England weten. “De uitkomsten zijn gemengd. Andere studies geven aan dat zuivelconsumptie enige bescherming biedt tegen hartziektes en beroertes.” Andere kritiek is er op de aanpak. Zo zou de deelnemers naar de hoeveelheid beweging zijn gevraagd, niet wat ze deden. Dat kan heel verschillende uitwerken op de botsterkte, is de kritiek. Ook werd er bij de botbreuk geen onderscheid gemaakt tussen botbreuken door, bij voorbeeld, vallen tegenover botbreuken als gevolg van verkeersongelukken. Het zou kunnen zijn dat hevige melkdrinkers iets slechtere autorijders zijn. Ook dit, denk ik, wordt vervolgd.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.