Rennen beter dan wandelen om borstkanker te overleven

HardloopsterEerdere studies zouden hebben aangetoond dat 2,5 uur matig fysieke inspanning per week de kans op sterfte door borstkanker bij vrouwen die ooit de diagnose borstkanker hadden gekregen, met 25% zou verminderen. Onderzoek van het Lawrence Berkeley-lab van het Amerikaanse ministerie van energie zou aannemelijk hebben gemaakt dat meer oefening beter is en dat rennen meer effect heeft dan wandelen.
In de studie werden 986 vrouwen gevolgd die ooit de diagnose borstkanker hadden gehad en daar, neem ik even aan, aan geholpen waren (daar zwijgt het persbericht over). Tijdens de studie overleden 33 van de 714 wandelaars en 13 van de 272 hardlopers in het verloop van negen jaar. Het risico op sterfte door beweging daalt met 24% per wat genoemd wordt metabool equivalent (MET) per dag; een standaardhoeveelheid beweging die overeenkomt met 1,6 km (1 mijl) wandelen en 1 km hardlopen. Apart van elkaar beschouwd leek het er op dat hardlopers een duidelijke lagere kans op sterfte hadden dan wandelaars. Bij hardlopers daalde de sterftekans met 40% per MET per dag. Hardlopers die elke dag zo’n 3,5 km liepen hadden een 95% lager risico dan de vrouwen met borstkankerdiagnose die niets deden. Bij wandelaars ging het maar om een afname van 5%. Niet-significant heet dat dan, (vrijwel) betekenisloos.
Onderzoeker Paul Williams houdt een slag om de arm. Eerdere studies waren gebaseerd op grotere aantallen proefpersonen. Toch denkt hij dat het onderzoek aantoont dat meer beweging beter is dan de minumum aanbevolen hoeveelheid en dat hardlopen meer effect heeft dan wandelen. “Als ik een borstkankeroverlever zou zijn, dan zou ik liever hardlopen of een andere heftige oefening verkiezen boven wandelen en ik zou niet het minimum doen, omdat de gevolgen en de mogelijke voordelen zo groot zijn.”

In de strijd tegen overgewicht blijkt hardlopen ook effectiever dan wandelen, maar voor veel gezondheidseffecten zijn de pluspunten van beide gelijk bij eenzelfde hoeveelheid inspanning. Het schijn zelfs zo te zijn dat wandelen en hardlopen de eerste verdedigingslinie is tegen borstkanker, maar hier lijkt het wel of we op het terrein van horen-zeggen terecht zijn gekomen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.