Nieuw laagterecord Noordpoolijs in winter

ijsoppervlak Noordpool

De winter 15/16 op de Noordpool was extreem warm

De maximale ijsoppervlak op de Noordpool heeft deze winter het kleinste oppervlak bereikt dat tot nu toe is gemeten, zo meldt het Amerikaanse ijsmeetcentrum NSIDC. Dat maximum bedroeg 14,5 miljoen km2. Dat is 13 000 km2 minder dan het vorige laagterecord uit 2014/2015 en 1,11 miljoen km2 minder dan het dertigjarengemiddelde. De metingen zijn begonnen in 1979 met behulp van satellieten.
De ‘verbetering’ van het laagterecord is niet uitzonderlijk groot, maar is volgens NASA-wetenschapper Walt Meier kenmerkend voor een veeljarige trend. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat we deze zomer een nieuw laagterecord kunnen verwachten. De zomeromvang van het Noordpoolijs is belangrijker voor het klimaat en weer op aarde dan de winteromvang.
Volgens Noordpoolijsdeskundige Julienne Stroeve lagen de temperaturen op de Noordpool 16 graden boven normaal. Er zou sinds mensenheugenis nog niet eerder zo’n warme arctische winter zijn geweest. Het was zo warm dat de Barentszzee de hele winter in de buurt van nagenoeg ijsvrij was, stelt Meier. Volgens Stroeve zijn er aanwijzingen dat het poolijs ook dunner is dan vorig jaar.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.