Kankercellen in glioom zouden op vetten teren

Etoxomir remt de vetverbranding en remt daarmee de groei van glioomtumoren

Etomoxir remt de vetverbranding en remt daarmee de groei van glioomtumoren 

Kankercellen in een glioom in de hersens zouden hun energie niet halen uit suikers maar uit vetten, lijken onderzoekers van de universiteit van Newcastle te hebben gevonden. Tot nu toe werd aangenomen dat die glioomcellen hun energie voornamelijk putten uit suikers. Die constatering zou belangrijke gevolgen hebben voor de bestrijding van deze veel voorkomende hersenkanker.
Een glioom, kanker van de gliacellen, is een van de meest voorkomende kankers in de hersens van volwassenen. Gliomen zijn ook lastig te bestrijden. Het onderzoek werd uitgevoerd aan aangetast, weggenomen hersenweefsel, maar ook bij muisproeven geverifieerd. De onderzoekers isoleerden hersenstamcellen van muizen en muteerden die zo dat ze zich ontwikkelden tot kankercellen. Die muizenkankercellen hadden de trekken van menselijke glioomcellen. De kankercellen werden vervolgens weer geïmplanteerd in muizenhersentjes om te zien hoe de groei van de, ingebrachte, tumor verliep.
“De prognoses van patiënten met een kwaadaardig glioom zijn niet best”, zegt onderzoekster Elizabeth Stoll van de universiteit van Newcastle. “Er zijn nieuwe feiten nodig om hun overlevingskans en levenskwaliteit te vergroten.”
Volgens Stoll biedt het onderzoek nieuwe inzichten in de biochemie van kankercellen, die uitkomst zouden kunnen bieden voor de patiënten. “De meeste hersencellen gebruiken suiker om energie te produceren. Wij ontdekten dat glioomcellen een volledig andere stofwisselingsstrategie hebben. Zij breken bij voorkeur vetten af om aan hun energie te komen. Die kennis zou de basis kunnen zijn van een nieuwe behandelingsaanpak.”
Zij is met haar medeonderzoekers ook op zoek gegaan naar een middel die die vetstofwisseling zou kunnen verstoren. Ze ontdekten dat de kankercellen langzamer groeien als ze werden behandeld met etomoxir, een middel dat voorkomt dat vetzuren geoxideerd worden. Daardoor blijven de kankercellen verstoken van energie.
De onderzoekers benadrukken dat ze niet hebben bekeken of het eetpatroon of het dieet van de patiënt de tumorgroei beïnvloedt. Stoll: “We hebben etomoxir uitgeprobeerd in een diermodel en gezien dat dat de tumorgroei vertraagt en de, gemiddelde, overlevingskans met 17% vergroot.” Ze hoopt te kunnen gaan werken aan de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen hersenkanker.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.