Robot ontsnapt in Perm (Rusl)

'Intelligente' robot IR77 houdt verkeer op

‘Intelligente’ robot houdt verkeer op (afb: Promobot)

In het Russische Perm is een robot ontsnapt: Promobot IR77. Al eerder was IR77, uitgerust met kunstmatige intelligentie, er vandoor gegaan, maar kon nog net in ‘de kraag’ gegrepen worden. De robot kon op straat worden verschalkt toen zijn/haar batterijen leeg waren.

IR77 was bezig met ‘loopoefeningen’ en kon zich in uur lang vrij in een kamer bewegen, waarna hij/zij op een vastgesteld punt moest terugkeren. Eerder had de robot zo zijn eigen gedachten gekregen en was door een openstaande deur geglipt. Toen kon hij nog worden gevat door een programmeur en teruggebracht worden naar de ‘oefenkamer’.
Enkele minuten later was de robot, die toch niet over het hoofd te zien was, er weer vandoor gegaan, meldde medeoprichter van Promobot Oleg Kivokoertsjev. IR77 verliet het lab en kwam op de straat terecht. Het uitstapje eindigde voor de robot in een flop. De batterijen raakten op en de struise robot blokkeerde zo een stadbus.
Kivokoertsjev weet niet wat er allemaal verkeerd is gegaan. “De eerste keer kan het fout gegaan zijn omdat de robot geen obstakel tegenkwam, de deur. Waarom die een tweede keer ontsnapte is nog steeds een raadsel.” Volgens hem heeft geen van de andere Promobots ooit geprobeerd te ontsnappen.
Kivokoertsjev is nu van plan het project te staken. Een robot die ‘zonder verlof afwezig’ is is per definitie een foute en dus onbruikbare robot. Die kan link zijn. Erger nog: zo’n eigenwijze robot is de schrik van elke robotmaker. ‘Intelligentie’ inbouwen in robots inbouwen is natuurlijk machtig mooi, maar die robots moet natuurlijk niet te veel praatjes krijgen.

Bron: Washington Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.