Je gezicht verraadt je biologische leeftijd

Gezicht verraadt je biologische leeftijd

Je gezicht verraadt je biologische leeftijd

Het lijkt er op dat Chinese onderzoekers een methode hebben gevonden om de biologische leeftijd van iemand te bepalen. Die methode zou beter zijn dan die welke op basis van bloedproeven de biologische leeftijd schat. “Onze studie is de eerste die op basis van driedimensionale beelden van het gezicht de biologische leeftijd kan bepalen en zo mensen die sneller verouderen kan onderscheiden van mensen waarbij dat proces trager verloopt”, zegt onderzoeker Jing-Dong Han van de Fudan-universiteit in Sjanghai.  Let wel, het gaat niet om de echte leeftijd. De methode zou artsen behulpzaam kunnen zijn bij het opsporen van (te) snelle vergrijzers. Als de oorzaken van de snelle veroudering, bijvoorbeeld roken, te veel eten of te weinig beweging zouden kunnen worden achterhaald, dan zou daar iets aan te doen zijn. Nu lijkt het me toch al een goed idee om gezond te eten, niet al te veel te roken en te drinken en voldoende te bewegen, maar alla, laat ik de Chinezen niet in hun vaarwater zitten.

Han c.s. gebruikten de ruimtelijke beelden van 332 Chinese vrijwilligers tussen de 17 en 77 jaar. Ze bepaalden de trekken die kenmerkend zijn voor de veroudering, zoals de afstand tussen mond en neus, de stand van de ogen en de gladheid van de huid. Op basis van die gegevens maakten ze een ‘filmpje’ van een verouderend gezicht en vergeleken de beelden van de proefpersonen daarmee. Het bleek dat de ‘gezichtsleeftijd’ plus of min zes jaar van de echte leeftijd af lag. De afwijking na de 40 was nog groter.
Om hun waarnemingen te controleren, namen de onderzoekers bloedmonsters. De hoogte van sommige bepalingen zijn kenmerkend voor de biologische leeftijd, zoals de cholesterolspiegel van de hoeveelheid albumine.  Er zat een relatie tussen de gezichtsleeftijd en de niveau’s van deze kenstoffen. Ook op andere manieren is te bepalen wat de biologische leeftijd is, zoals de bepaling van de lengte van de telomeren aan de chromosomen, maar deze methode zou de eerste niet-invasieve zijn. Je hoeft niet te prikken of te snijden. Klein probleempje is alleen nog dat 3d-camera’s nog wat aan de dure kant zouden zijn.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.