‘Munitie’ tegen kanker in stelling gebracht

Hersentumor zichtbaar gemaakt met fluorescent molecuul

Hersentumor zichtbaar gemaakt met fluorescent molecuul (foto: Cellectar Biosciences)

Onderzoekers van de wetenschaps-spruit Cellectar Biosciences in Madison (VS) hebben een molecuul ontwikkeld dat zich bindt aan 60 verschillende typen kankercellen en niet aan gezonde cellen. Op het ogenblik wordt de stof al beproefd in enkele klinische tests. Dit molecuul kan dienen als ‘vlag’ om kankercellen op te sporen, maar ook als leveranciers van, bijvoorbeeld, dodelijke straling, zo is het idee.
Het gefabriceerde molecuul lijkt op natuurlijke stoffen in het celmembraan. Als die wordt ingeënt, dan verspreiden ze zich door het lichaam. Gezonde cellen breken deze stof af, maar kankercellen (kennelijk) niet. Dat fenomeen werd al in 1970 ontdekt door Jamey Weichert, een student aan de universiteit van Michigan. Hij zette zijn onderzoek voort aan de universiteit van Wisconsin en richtte in 2003 Cellectar Biosciences op. Weichert is nog steeds verbonden aan de universiteit én het bedrijf.
Bij Cellectar werd het oorspronkelijke molecuul wat veranderd zodat het niet giftig was. Het bindt aan kankercelllen en niet aan gezonde cellen. Jaren experimenteren resulteerden in een stof, een fosforlipideether (FLE), die hecht aan 60 verschillende kankercellen. Daardoor kunnen kankergezwellen op, bijvoorbeeld, PET-scans goed zichtbaar worden gemaakt. Als de stof wordt verbonden met radioactief jodium, dan zou die combinatie kankercellen kunnen doden, in theorie, dan. De stof dringt ook kankerstamcellen binnen, zo stellen de onderzoekers. “Het is mooi dat je zo geen kankercellen mist”, zegt John Kuo van de universiteit. Kuo zou in aanvang skeptisch geweest zijn. “Veel experimentele behandelingen werken niet bij mensen of alleen bij bepaalde kankers of mutaties, maar zijn niet effectief tegen kankerstamcellen.”
FLE is beproefd op muizen met een hersentumor. Nu experimenteert Kuo met toediening en dosering van de stof bij hersenkanker. Volgens Weichert wordt FLE in nog zes andere klinische proeven getest, onder meer als radioactieve merker van myeloomcellen, kanker van de witte bloedlichaampjes. Overigens is nog lang niet uitgemaakt dat FLE ook werkelijk een wapen is tegen kanker. Weichert: “Onze opdracht was het om verbindingen te bedenken en die te laten beoordelen op hun werking door onze collega’s bij de universiteit. We denken dat het werkt, maar bewezen moet nog worden dat dat ook bij mensen zo is.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.