De maan kan het niet helpen!

Volle maan

De maan heeft geen invloed op het geboortetijdstip of met het voorkomen van verkeersongelukken, zoals nog velen , ook redelijke, mensen denken.

De maan heeft niets te maken moment het tijdstip waarop iemand geboren wordt of met een gang naar het ziekenhuis. Onderzoek van astronoom Jean-Luc Margot van de universiteit van Californië toont aan dat ook intelligente mensen domme ideeën kunnen hebben. Domheid is niet voorbehouden aan domme mensen.
Voor veel mensen heeft de maan veel op zijn geweten. Zo zou bij volle maan de eerste hulp  of kraamafdeling overstroomd worden. Margot: “Er zijn tientallen studies naar gedaan, die geen van alle een relatie gevonden hebben.” Natuurlijk heeft de maan geen invloed op het geboortetijdstip, maar dat was al genoegzaam bekend. Wat Margot laat zien is dat ook intelligente en anderszins rationele mensen dergelijke rare dingen geloven. De maan heeft niks te maken met verkeersongelukken, het al of niet slagen van operaties, depressies of wat voor een geestesgesteldheid dan ook.
40 jaar geleden werd al aangetoond dat er geen samenhang is tussen de stand de maan en het geboortetijdstip, maar kennelijk is bijgeloof taai. In 2004 beweerde een verpleegstersblad op basis van een studie dat dat toch niet kon kloppen. Onzin, vond Margot. Het onderzoek deugde niet.
Mensen die die ideeën hebben laten zich er niet van af brengen door de feiten. Dat kan ook gevaarlijk zijn, volgens de onderzoeker. Hij refereert daarbij aan de jongste heisa over de inenting tegen de mazelen in de VS. “Die vaccins worden breed erkend als heilzaam voor de mens. Toch sterven er mensen door ideeën die niet overeenstemmen met de wetenschappelijke feiten.” Dat is natuurlijk andere koek dan de gedachte hectiek die volle maan met zich mee zou brengen, maar wat doen we er aan? Dan blijkt Margot ook maar een mens met, wat mij betreft, domme ideeën. “Misschien kunnen we vanuit de onzin over de maan verder werken.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.