India schrapt periodiek systeem en evolutie uit de schoolboeken

periodiek systeem

Periodiek systeem der elementen

De Indiase raad voor wetenschap en onderwijs (NCERT in Engelse afko) heeft een aantal weten-schappelijke ‘klassiekers’ zoals het periodiek systeem der elementen en de evolutie uit de schoolboeken gehaald. Die raad had dat vorig jaar al aangekondigd om de leerlingen te helpen die vanwege de coronapandemie geen schoollessen meer konden volgen. Slachtoffers van die vreemde daadkracht blijken dus evolutie en ps te zijn. Duizenden onderwijzenden en wetenschappers hebben al geprotesteerd; vooralsnog vergeefs.
Evolutie en ps zijn niet de enige geschrapte onderwerpen. Ook bronnen van energie, duurzaamheid en onderwerpen die te maken hebben met vervuiling of klimaatverandering zijn geschrapt. Dat betekent dat 134 miljoen 11- tot 18-jarigen daar niet meer over te horen/zien krijgen, tenzij ze in de twee laatste jaren van de middelbare school biologie (evolutie) of scheikunde als vak kiezen. Kijk voor de lol maar eens in het document dat aangeeft welke onderdelen er geschrapt worden voor tiendeklassers (15- en 16-jarigen).

Het idee zou zijn geweest dat kinderen vragen zouden gaan stellen, maar wetenschappers vrezen dat de benadering die nieuwsgierigheid eerder doodt dan prikkelt. In India heeft iedere leerling tot en met de tiende klas wetenschap in zijnhaar pakket. Pas in de twee laatste jaren van de middelbare school moet worden gekozen voor een richting en krijgen leerlingen die biologie kiezen over de evolutie te horen of die voor scheikunde kiezen over het periodieke systeem.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.