Radioactiviteit fnuikend voor kwantumcomputer (?)

supergeleidende kwantumchip

Supergeleidende kwantumchip (afb: Futura-Sciences)

Kwantumcomputers hebben een hoop problemen. Je zou het kunnen vergelijken met het bouwen van een kaartenhuis tijdens een fikse storm. Het vereist nogal wat maatregelen om zo’n rekentuig ook maar aan de gang te krijgen en houden. Nu lijkt het er op dat ook radioactiviteit roet in het eten kan gooien, ten minste als die kwantumcomputers werken met supergeleidende kwantumbits.
Als je een kwantumcomputer werkend wil krijgen moeten hele reeksen ‘duivels’ worden geketend om te voorkomen dat ze de boel verstoren. Sommige storingen van een kwanumsysteem zijn makkelijker in de hand te houden dan andere. Nu heeft (dus) een groep onderzoekers aan het licht gebracht dat ook radioactiviteit bij die ‘duivels’ zou kunnen zitten. “Ons onderzoek heeft voor het eerst duidelijk aangetoond dat ioniserende straling op al op laag niveau het functioneren van spergeleidende kwantumbits kan verstoren”,  zegt John Orrell. “Dat zou betekenen dat er een anti-stralingsomhulling noodzakelijk is voor kwantumcomputers van dit type.”

Overal

Radioactiviteit vind je overal op de hele wereld. Onze telefoons scheiden die af, macadamwegen, bananen en ook uit de ruimte bereikt ioniserende straling de aarde. Zonder daar iets aan te doen zullen dat type kwantumcomputers niet goed werken, stellen de onderzoekers. Die straling zou de Cooper-paren van elektronen verstoren die supergeleiding optreden. Daardoor neemt de weerstand van de supergeleider toe en wordt een subtiel evenwicht in de kwabits tenietgedaan, zo luidt de verklaring.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.